Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat cu "un scandal" daca o rezolutie conceputa de state occidentale si arabe va fi supusa la vot sambata, in cadul Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, transmite Reuters, citand o informatie difuzata de Itar-Tass. Remarcile, facute in timpul unui interviu ce urmeaza sa fie difuzat la postul de televiziune de stat Rossiya-1, sugereaza ca, cel mai probabil, Rusia isi va exprima dreptul de veto daca ultimele propuneri facute de Moscova nu vor fi luate in considerare. Declaratiile ministrului de la Moscova au fost facute in contextul in care activistii anti-Assad au anuntat ca fortele siriene au masacrat vineri peste 200 de persoane intr-un atac impotriva localitatii Homs.

Serghei LavrovFoto: AGERPRES

UPDATE: Lavrov va merge marti in Siria, pentru a gasi o solutie politica conflictului.

"Daca vor un alt scandal in Consiliul de Securitate, atunci probabil ca noi nu-i putem opri", a declarat Lavrov in timpul interviului inregistrat sambata.

Seful diplomatiei ruse a afirmat ca spera ca rezolutia sa nu ajunga la vot fara modificarile cerute, "deoarece amendamentele noastre la acest document sunt binecunoscute".

"Le-am trimis ieri secretarului american de Stat Hillary Clinton si reprezentantului nostru la Natiunile Unite, pentru a le comunica partenerilor nostri", a spus Lavrov, adaugand: "Caracterul rezonabil si obiectiv al acestor amendamente nu trebuie sa fie pus deloc la indoiala. Sper ca o viziune bazata pe prejudicii nu va castiga in fata bunului simt".

Ulterior, in cadrul Conferintei de Securitate de la Munchen, ministrul rus de externe a afirmat ca schita rezolutiei ONU legata de Siria "nu e fara speranta", insa trebuie sa includa amendamente pentru a nu lasa impresia ca Natiunile Unite "tin partea" unui tabere intr-un razboi civil.

Lavrov a subliniat ca obiectia principala a Rusiei este aceea ca rezolutia prevede masuri ce urmeaza sa fie luate impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad, insa nu si impotriva a ceea ce el a numit "grupuri inarmate ce manipuleaza protestatarii pasnici".

"Pana nu adopti masuri in ambele cazuri, iei partea unei tabere intr-un razboi civil", a declarat Lavrov.

Declaratiile ministrului de la Moscova au fost facute in contextul in care activistii anti-Assad au anuntat sambata ca fortele siriene au masacrat peste 200 de persoane intr-un atac impotriva localitatii Homs.

Bilantul mortilor prezentat de activisti si grupari de opozitie variaza de la 217 la 260, ceea ce face ca atacul impotriva orasului Homs sa fie cel mai sangeros de pana acum si unul dintre cele mai violente episoade din cadrul "Primaverii Arabe".

Natiunile Unite urmeaza sa voteze sambata o rezolutie prin care se cere ca presedintele Bashar al-Assad sa renunte la putere. Documentul a fost conceput de reprezentanti ai Ligii Arabe, Uniunii Europene si Statelor Unite.

Primavara Araba in Siria

O miscare de protest fara precedent a inceput in 15 martie in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat "Revolutia siriana impotriva lui Bashar al-Assad 2011", in care se incurajau manifestarile pentru "o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta (in vigoare din 1963) si fara tribunale exceptionale".

Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani.

Inegalitatile s-au accentuat in tara, saracia afectand 14% din cei 22 de milioane de locuitori. Rata somajului, care afecteaza in principal tinerii, este evaluata de experti la 22%.

La 2 septembrie, Uniunea Europeana a hotarat sa impuna sanctiuni impotriva exporturilor petroliere siriene, afirmand ca presedintele Bashar al-Assad isi masacreaza propriii cetateni.

Natiunile Unite au anuntat recent ca 5.000 de persoane au fost ucise in confruntarile dintre fortele guvernamentale si opozantii regimului lui Bashar al-Assad.