Zeci de mii de persoane au protestat, sambata, in Moscova, in cadrul a doua manifestatii separate, in pofida temperaturilor sub -20 grade Celsius, relateaza RIA Novosti. Potrivit datelor furnizate de politia moscovita, circa 11.000 de simpatizanti ai opozitiei ruse si 35.000 de sustinatori ai premierului Vladimir Putin au iesit in strada, informeaza Mediafax.

Protest anti-Putin in MoscovaFoto: Agerpres/AP

UPDATE Mii de persoane au participat, sambata, la mitinguri pro si anti Putin organizate in Sankt Petersburg si alte orase din Rusia. Potrivit autoritatilor, circa 5.000 de persoane au protestat in Sankt Petersburg impotriva lui Putin. Organizatorii sustin ca este vorba despre 20.000 de participanti la protest, informeaza RIA Novosti. Diferentele mari dintre estimarile politiei si cele ale opozitiei se pastreaza si pentru protestele pro-Putin.

Estimarile facute de politia rusa arata ca aproximativ 2.000 de persoane au participat la un miting din Ekaterinburg (Districtul Federal din Urali), alti 3.000 au protestat in Samara (sudul Rusiei) si intre 1.000 si 1.500 de persoane au protestat in orasul siberian Tomsk. De asemenea, in Siberia, circa 3.000 de persoane au participat la un protest al opozitiei din Omsk in timp ce mitingul de sustinere a premierului rus, organizat in aceeasi localitate, a adunat 8.000 de persoane.

Cel mai mare miting pro-guvernamental din afara Moscovei a avut loc in orasul Voronej din Rusia centrala, la actiune participand, potrivit autoritatilor, aproximativ 14.000 de persoane. Site-ul local Communa.ro a estimat ca numarul participantilor ar fi fost intre 8.000 si 10.000 de persoane. In jur de 5.500 de persoane au participat la un miting si concert organizate pentru sustiner premierului rus.

Potrivit politiei, la actiunile de sambata, organizate fie in sprijinul fie impotriva lui Vladimir Putin, au participat circa 230.000 de persoane.

Analistii avertizeaza ca tactica Kremlinului de a incerca sa egaleze miscarile populare din Moscova impotriva regimului, organizand, la randul ei, mitinguri de amploare, ar putea sa se intoarca impotriva autoritatilor pe motiv ca loialistii guvernamentali nu doresc, cu adevarat, sa participe la actiuni.

"Un razboi al mitingurilor face deja ravagii, insa functioneaza doar la televizor", a declarat Alexei Makarkin, specialist in cadrul Centrului pentru Tehnologii Politice, pentru RIA Novosti.

"Sustinatorii lui Putin sunt pasivi si nu sunt interesati de politica", sustine Mihail Vinogradov, seful think-tank-ului Fundatia Politica Petersburg. Makarkin si Nikolai Petrov, specialist al Centrului Carnegie din Moscova, i-au impartasit parerea, adaugand ca autoritatile au folosit tactica "recompensei si pedepsei" pentru a aduna oamenii la mitingul

UPDATE Cele doua proteste din Moscova s-au incheiat.

"La ora 12.30 (10.30, ora Romaniei), 35.000 de persoane erau in zona Poklonaia Gora (locul manifestatiei pro-Putin), iar circa 11.000 in zona Bolsaia Iakimanka, unde se desfasoara mitingul opozitiei. Oamenii continua sa soseasca", a comunicat politia moscovita.

Organizatorii mitingului favorabil puterii sperau sa adune intre 15.000 si 50.000 de manifestanti.

Potrivit Ria Novosti, demonstratia opozitiei, organizata in Piata Bolotnaia, a cerut ca alegerile din 4 martie sa se desfasoare corect si i-a indeamnat pe rusi sa nu il voteze pe Putin. Protestul din Piata Bolotnaia este considerat de analisti drept un test al capacitatii manifestantilor de a-si pastra avantul dupa protestele din luna decembrie impotriva fraudarii alegerilor parlamentare de catre partidul lui Putin, Rusia Unita.

"Suntem pregatiti pentru o lupta lunga si dura. Un mars pasnic nu va schimba tara", a declarat Boris Nemtov, lider al opozitiei si organizator al protestului, in seara dinaintea manifestatiei.

In jur de 30.000 de persoane au anuntat, pe retelele de socializare, ca vor participa la miting. Cele doua proteste din luna decembrie au adunat, in total, in jur de 100.000 de persoane.

In urma protestelor de la sfarsitul anului trecut, presedintele Dmitri Medvedev, considerat partenerul lui Vladimir Putin la conducerea Rusiei, a propus o serie de reforme, printre care si revenirea la alegeri directe pentru guvernele regionale si un regulament mai simplu de inregistrare a partidelor politice si a candidatilor la presidentie. Propunerile lui Medvedev au fost respinse, vineri, de liderii protestelor ca fiind "reforme de imitatie".

La mitingul pro-Putin au fost asteptate circa 15.000 de persoane. Manifestantii au militat impotriva incercarilor opozitiei de a instiga la "o revolutie portocalie in Rusia", dupa cum sustin organizatorii referindu-se la miscarile de protest care au avut loc in fostele republici sovietice, Ucraina si Georgia, dupa 2000, in urma unor alegeri prezidentiale controversate.

Premierul Vladimir Putin le-a multumit, vineri seara, celor care si-au anuntat prezenta la manifestatia de sustinere. "Le impartasesc opiniile", a declarat Putin.

Mass-media a raportat ca angajatii din sectorul de stat ar fi fost constransi sa participe la mitingul anti-portocaliu, insa autoritatile au catalogat informatiile ca fiind false sau actiuni ale unor oficiali zelosi de rang inferior.

Ambele proteste au primit aprobarea primariei moscovite. Autoritatile au precizat ca in jur de 9.000 de politisti asigura siguranta si ordinea la cele doua mitinguri.

Citeste si: