Guvernul spaniol condus de conservatorul Marian Rajoy si-a anuntat vineri intentia de a revizui legea privind liberalizarea avortului, adoptata in 2010, anunta Le Figaro. Ministrul spaniol al Justitiei, Alberto Ruiz Gallardon, va revizui legea adoptata in iulie 2010 de guvernul socialist condus pe atunci de premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Legea adoptata in 2010 permite femeilor sa avorteze in primele 14 saptamani de sarcina fara a fi nevoite sa-si justifice cererea. Guvernul actual doreste totusi ca avortul legal sa devina o exceptie pentru a "garanta dreptul la viata al fatului". Astfel, minorele nu vor mai putea avorta fara acordul parintilor. Forma actuala a legii ofera posibilitatea minorelor de 16 ani sa avorteze liber, fara consimtamantul sau informarea parintilor, insa cu acordul medicului.

In teorie, avortul era ilegal intre anii 1985 si 2010, cu anumite exceptii: avortul era permis in caz de viol, al unor malformatii ale fatului sau in caz de pericol pentru sanatatea fizica sau psihica a mamei. De altfel, in 90% din cazuri, femeile au invocat probleme psihice pentru a putea avorta.