Ministrii de aparare din 28 de tari membre ale NATO au adoptat, vineri, un acord care vizeaza imbunatatirea supravegherii aeriene, prin achizitionarea de avioane fara pilot, informeaza Le Monde. Franta si Marea Britanie vor face parte din acest program ambitios, insa nu il vor finanta.

Treizeci de tari din cadrul Aliantei, intre care Germania, Italia, Romania si SUA, vor adera la sistemul Alliance Ground Surveillance (AGS), care va include cinci avioane de recunoastere fara pilot.

"Operatiunea noastra recenta din Libia ne-a aratat importanta unor astfel de echipamente (...). Am demonstrat ca suntem hotarati sa invatam din misiunile noastre", a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, in cadrul unei reuniuni a ministrilor de aparare de la Bruxelles. El a adaugat ca sistemul AGS va oferi posibilitatea comandantilor de a vedea ce se intampla pe teren, pe o distanta mare si pe o perioada indelungata, noul centru de comandament urmand sa fie construit la baza aeriana din Sigonella, Sicilia.

Noul sistem se bazeaza pe tehnologia americana Global Hawk si va fi finantat de NATO. Franta si Marea Britanie vor contribui si ele la program cu drona britanica Sentinel si cu viitorul sistem francez Heron, bazat pe o tehnologie israeliana.