Presedintele american Barack Obama a cerut vineri Congresului de la Washington "sa nu saboteze" revirimentul economiei Statelor Unite, transmite Reuters. Declaratia liderului de la Casa Alba a fost facuta in contextul in care datele economice publicate vineri indica faptul ca economia americana creste. Departamentul Muncii a anuntat ca economia americana a creat 243.000 de locuri de munca in ianuarie, in timp ce rata somajului a coborat la 8.3%, cel mai scazut nivel dupa februarie 2009.

Barack ObamaFoto: Agerpres

Intr-un discurs tinut la o statie de pompieri din Arlington (Virginia), Obama a cerut Congresului sa aprobe o extindere a reducerilor de taxe implementate de fostul lider de la Casa Alba, George W. Bush, si sa evite sabotarea redresarii economiei.

Iata cateva dintre cele mai importante declaratii ale lui Barack Obama:

* Economia se intareste. Redresarea se accelereaza. Si noi trebuie sa facem tot ce ne sta in putina pentru a continua acest lucru.

* Aceste numere vor urca si vor cobori in lunile urmatoare

* Rata somajului a coborat deoarece oamenii si-au gasit de munca

* Acum nu este momentul pentru a provoca singuri rani economiei noastre

* Mesajul meu pentru Congres este: Nu incetiniti redresarea pe care o traim. Nu o stricati, faceti-o sa mearga in directia buna

* Nu ne putem reintoarce la politicile care au condus la aceasta recesiune si nu putem lasa Washingtonul sa stea in calea redresarii noastre

Departamentul Muncii a anuntat vineri ca economia americana a creat 243.000 de locuri de munca in ianuarie, in timp ce rata somajului a coborat la 8.3%, cel mai scazut nivel dupa februarie 2009.

Numarul locurilor de munca create in ultmele 23 de luni este de 3.7 milioane.

Comentand pe marginea noilor date economice, candidatul republican Mitt Romney a spus ca "avem vesti bune pe piata muncii in aceasta dimineata. Sper ca acest lucru sa continue. Cred ca economia isi va reveni, asa cum o face mereu".

Reuters noteaza ca, in ciuda informatiilor pozitive, circa 24 de milioane de americani (15% din populatie) sunt someri, prefera sa munceasca part-time sau nu mai sunt cuprinsi in statisticile oficiale.