Un tribunal pentru crime de razboi din Cambodgia, sub egida Natiunilor Unite, a hotarat, vineri, sa modifice sentinta initiala data fostului director al centrului de tortura S-21 din perioada regimului Khmerilor Rosii (1975-1979), Kaing Guek Eav, de la 19 ani la inchisoare pe viata, informeaza Reuters.

Kaing Guek Eav, fost lider al Khmerilor RosiiFoto: Agerpres/AP

Tribunalul care a judecat apelul inaintat de Kaing Guek Eav, supranumit "Duch", a decis ca fostul director al cunoscutei inchisori Tuol Sleng trebuie sa isi asume responsabilitatea integrala pentru cele aproximativ 14.000 de persoane ucise in centrul de detentie.

"Pedeapsa trebuie sa fie dura pentru a preveni crime similare, [n.r. aceasta fiind] fara indoiala una dintre cele mai rele din istoria omenirii", a declarat presedintele completului de judecata, Kong Srim, citind decizia Curtii.

Acesta l-a descris pe Kaing Guek Eav ca fiind "un personaj socant si atroce", care a condus o "fabrica a mortii".

In iulie 2010, "Duch" a fost condamnat la 35 de ani de inchisoare pentru crima, tortura, viol si crime impotriva umanitatii. Pedeapsa de 35 de ani a fost apoi schimbata la 19 ani pentru ca Kaing Guek Eav statuse anterior in arest militar.

Liderul Khmerilor Rosii a atacat decizia, pe motiv ca instanta nu avea competenta de a-l judeca pentru ca nu era un comandant de baza al regimului lui Pol Pot. Sentinta a fost atacata si de procurori, acestia cerand o pedeapsa mai dura.

Citeste siCambodgia: Un lider al Khmerilor Rosii a fost condamnat la 35 de ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii