Guvernul liberal-conservator britanic doreste sa atraga "imigrantii buni": muncitori si studenti calificati, care "pot adauga calitate vietii" tarii, a afirmat joi secretarul de Stat pentru imigratie, Damian Green, citat de AFP.

El a precizat ca Marea Britanie nu are nevoie de cadre medii si nici de muncitori necalificati.

Tara doreste sa atraga "profesionisti cu inalta valoare adaugata" si "studenti internationali care au inceput o activitate antreprenoriala in timpul studiilor lor universitare in Regatul Unit si care doresc sa ramana dupa studiile lor, pentru a-si dezvolta ideile", a explicat el.

Guvernul lui David Cameron s-a angajat sa reduca "cu cateva zeci de mii" soldul migratoriu pana in 2015, fata de 242.000 pentru anul care s-a terminat in septembrie 2010, analizand casatoriile de fatada si "falsii studenti" si plafonand numarul de migranti din afara Uniunii Europene.

Imigratia este un subiect sensibil in randul opiniei publice. Muncitorii din Uniunea Europeana sunt liberi sa munceasca in Marea Britanie, dar guvernul de coalitie a redus cu o cincime numarul de vize acordat cetatenilor din afara UE.

Secretarul de stat a citat un raport remis guvernului potrivit caruia pana la 23 de posturi dispar pentru muncitorii britanici la sosirea a o suta de migranti non-europeni.

El a contestat "vechea idee" potrivit careia "imigratia este un lucru bun deoarece contribuie la PIB", subliniind ca "a fost si inca este punctul de vedere al lui Tony Blair (fostul premier laburist), dar nu este al meu si nici al majoritatii britanicilor".

Green a spus ca un candidat pentru instalarea in Marea Britanie ar trebui sa dispuna de un venit mai mare de 31.000 de lire pe an (37.300 euro). Cei care doresc sa se casatoreasca cu un cetatean britanic vor trebuie "sa dovedeasca faptul ca se pot integra si pot fi independenti", precum si sa treaca un test obligatoriu de limba engleza.

Consiliul pentru bunastarea migrantilor a denuntat o "lovitura teribila pentru drepturile imigrantilor si familiile lor".