Seful Bisericii ortodoxe grecesti, Ieronimos, a lansat joi un atac violent si neasteptat impotriva "santajului strainilor" si a "retetelor lor mortale", in momentul in care Atena se afla sub presiunea UE si a FMI pentru a adopta noi masuri de austeritate, relateaza AFP.

Intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Lucas Papademos, publicata de agentia de presa greaca Ana, inaltul prelat s-a declarat ingrijorat de "masuri si mai dure, dureroase si nedrepte (...) doze si mai mari dintr-un medicament mortal (...) pentru economia noastra".

Aflat in fruntea unei biserici care nu este separata de stat, el a denuntat "pretentiile impotriva suveranitatii nationale a tarii", evocand scandalul generat de o propunere informala a Germaniei, respinsa de UE, de a impune un control decizional european asupra gestionarii bugetului grecesc.

Reputat ca un moderat si evitand pana in prezent interventionismul care i-a caracterizat pe predecesorii sai, in anii '90, Ieronimos i-a cerut premierului Papademos sa "respinga santajul strainilor si retetele lor mortale".

Seful Bisericii a apelat la accente dramatice pentru a descrie efectele crizei economice si cei doi ani de austeritate care au lovit aceasta tara, ferita o perioada indelungata de timp de efectele de saracire din Europa occidentala si cortegiul sau de oameni fara adapost sau fara hrana.

"Fenomenul celor fara adapost si al infometatilor ia dimensiuni de cosmar", a spus Ieronimos, in conditiile in care Biserica, prospera si foarte influenta, intr-o tara unde populatia este in proportie de 90% ortodoxa, este aspru criticata acum pentru modul feroce in care isi apara privilegiile financiare si fiscale.

Sub amenintarea intrarii in incetare de plati, in martie, Grecia negociaza in prezent o noua cura de austeritate cu creditorii sai internationali.

Aceasta prevede in special reduceri de salarii in sectorul privat si noi desfiintari de locuri de munca in cel public, in schimbul deblocarii celei de-a doua transe din imprumutul de 130 de miliarde de euro promis de Zona Euro la finele lui octombrie.