Argentina a declarat ca nu doreste un alt razboi din cauza Insulelor Falkland si a acuzat Marea Britanie ca militarizeaza disputa legata de suveranitatea arhipelagului, dupa ce Londra a anuntat ca trimite in Atlanticul de sud cea mai sofisticata nava de razboi a Royal Navy, impreuna cu Printul William "in uniforma de conchistador", transmite YahooNews, citand un material AP.

Printul WilliamFoto: Agerpres

Ministerul argentinian de Externe a acuzat Marea Britanie ca muta disputa legata de insule "pe un teritoriu periculos", pentru a distrage atentia britanicilor de la problemele economice cu care se confrunta regatul, respectiv "criza structurala si rata mare a somajului".

Diplomatia de la Buenos Aires afirma ca, in timp ce Argentina urmareste pacea in lume prin participarea la misiunile ONU, "Marea Britanie insista sa ignore rezolutiile Natiunilor Unite, sa slabeasca eforturile diplomatice si sa creasca riscul de producere a mai multor razboaie".

Argentinienii se declara tristi ca Printul William "va ajunge pe teritoriul nostru in uniforma unui conchistador si nu cu intelepciunea unui om de stat care lucreaza pentru pace si dialog intre natiuni".

Printul William urmeaza sa soseasca in Falkland in aceasta luna, pentru a efectua un stagiu de sase saptamani ca pilot pe un elicopter destinat operatiunilor de salvare.

Printul in varsta de 29 de ani, cunoscut in armata sub numele de locotenentul William Wales, urmeaza sa se intoarca in Marea Britanie inainte de aniversarea de 30 de ani a invaziei argentiniene, in luna aprilie. Unchiul sau, Printul Andrew, a fost pilot de elicopter in Marina britanica in timpul razboiului.

Marti, The Daily Telegraph a anuntat ca cea mai sofisticata nava de razboi a Royal Navy va fi trimisa in Atlanticul de Sud, pe fondul tensiunilor in crestere in relatia cu Argentina si a disputelor legate de insulele Falkland.

Dauntless va incepe sa navigheze spre Insulele Falkland in urmatoarele saptamani, inarmat cu o baterie de rachete care ar putea "sa elimine toate avioanele de vanatoare din America de Sud, fara a vorbi doar de Argentina", a afirmat o sursa din marina regala britanica.

Trimiterea distrugatorului Dauntless, in valoare de un miliard de lire sterline, in regiune va intari pozitia britanica dar va produce neplaceri ministerului de Externe, care incearca sa minimizeze retorica in acest dosar.

Tensiunea legata de arhipelagul aflat in Atlanticul de Sud a crescut incepand cu 2010, cand companii britanice au inceput sa foreze in zona, in cautare de petrol.

Argentina a obtinut sprijinul altor natiuni sud-americane, iar presedintele Cristina Fernandez a acuzat Marea Britanie de "aroganta" si ca "ia resursele Argentinei".

Marea Britanie detine insulele din jurul anilor 1830, insa Argentina a insistat ca a avut drept asupra loc cu mult inainte. In 1982, trupele argentiniene au invadat insulele, insa ele au fost recapturate de o forta expeditionara britanica dupa un razboi de doua luni in care si-au pierdut viata 649 de argentinieni si 225 de britanici.

Statele Unite au cerut desfasurarea de discutii intre Londra si Buenos Aires pentru rezolvarea disputei.

"Recunoastem administratia de facto a insulei de catre Marea Britanie, dar nu luam nicio pozitie in ceea ce priveste suveranitatea", a afirmat Departamentul de Stat de la Washington.