Un oficial din cadrul Frontului National francez a postat pe blogul sau caricaturi rasiste, intre care una cu un Mos Craciun roman, relateaza Le Parisien citat de Mediafax. Caricatura este insotita de mesajul "Atentie la Mos Craciun venit din Romania. Usor de recunoscut. Intru pe usa si plec cu televizorul!".

Caricatura este semnata de Stephane Poncet, candidatul din partea Frontului National la alegerile legislative din Villeurbanne (Rhone).

O alta caricatura de pe blog prezinta o persoana de culoare, cu buzele marite, si este insotita de mesajul: "Sunt prioritare locuintele, locurile de munca, ajutoarele sociale, este adevarat ca in Franta noi suntem de neatins si chiar imposibil de expulzat atunci cand comitem infractiuni!".

Vicepresedintele Frontului National, Loius Aliot, stanjenit de caricaturi, a declarat pentru postul de radio Europe 1 ca este "surprins, deoarece unele lucruri sunt in mod evident nedemne".

"Dupa ce voi pleca din studio, ma voi informa si vom trage toate concluziile", a adaugat el.

Nu este primul incident de acest fel. In noiembrie 2011, umoristul francez de origine marocana Jamel Debbouze i-a ironizat pe romanii din Franta, in cadrul unei emisiuni radiofonice, el propunand ca nationala "cocosului galic" sa aiba un capitan roman care sa cerseasca mingea.

"Ar trebui sa avem un capitan roman in echipa Frantei. Iti imaginezi un capitan roman? Va rog, dati-mi mingea (...) pentru copii. Asta va face un roman", a spus Debbouze, referindu-se la cersetorii romi tot mai numerosi in Franta. Replicile lui au starnit hohotele de ras ale prezentatorului emisiunii postului de radio Rire et Chansons, si a celor trei invitati.

In septembrie 2011, in cadrul programului de satira "Les Guignols de l'Info", cele doua marionete "invitate" in platou pentru a discuta meciul de fotbal Romania - Franta care urma sa aiba loc in acea zi la Bucuresti (6 septembrie) s-au intrecut in glume umilitoare pe seama romanilor: "Nu sunt sigur ca meciul va incepe pentru ca atunci cand arbitrul va arunca moneda in aer nu e sigur ca o sa cada inapoi pe pamant, cu totii romanii aia acolo ... Tactic, trebuie evitat contactul direct cu romanii, pentru ca au paduchi".

"Se stie ca sportul national in Romania nu este fotbalul, ci cersitul", continua acesta.

Intrebat apoi care va fi strategia tactica a echipei francezilor, marioneta raspunde: "Trebuie sa ne temem de contactul direct cu romanii." "De ce, joaca dur?" "Nu, au paduchi."

Colegul sau de discutie nu se lasa insa mai prejos. "Am o gluma savuroasa... Stii cum se zice la cos de gunoi in romaneste? ... Bucuresti".

In aprilie 2010, umoristul Jonathan Lambert a facut, pe postul public France 2, un joc de cuvinte intre "Salutul Roman" si noul "Salut Romanesc" - "S'il vous plait, Messieurs, Mesdames!", rostit aplecat, cu mana intinsa si pe un ton rugator - textul tipic al cersetorilor din Hexagon.

Oamenii din sala s-au ridicat in picioare si, cu mana intinsa, usor aplecati, au rostit si ei, pe un ton rugator: "S'il vous plait, Messieurs!", dupa care au izbucnit in ras.

O alta gluma proasta a fost facuta, in august 2010, tot la France 2, de jurnalistul sportiv francez Nelson Monfort, care a comentat, referindu-se la faptul ca inotatoarea franceza de origine romana Roxana Maracineanu, care se afla in studio, este trezorierul fan clubului unei alte sportive din Franta: "Trebuie sa fim atenti cu romanii pe acest plan".

Ulterior, sesizand protestele colegilor sai, jurnalistul a adaugat: "Dar tu stii cat te iubesc, Roxana, spun asta in gluma".