O reuniune separata privind situatia din Grecia s-a organizat luni noaptea, dupa Consiliul European, au declarat surse diplomatice pentru AFP. Liderii europeni nu au fost de acord cu Germania privind punerea sub tutela unui comisar europeana a guvernului elen.

Herman Van Rompuy si Lucas PapademosFoto: europa.eu

La ora 01.00 (ora Romaniei), premierul grec, presedintii Consiliului European, Comisiei Europene, al Eurogrupului si un reprezentant al Bancii Centrale Europene se aflau inca in discutii.

Situatia Greciei a fost dezbatuta si in cadrul summit-ului, opiniile liderilor europeni fiind divizate. In zilele anterioare reuniunii, Germania lansase ideea numirii unui comisar european care sa urmareasca guvernul elen in indeplinirea masurilor necesare iesirii din criza, idee respinsa de mai multi lideri, inclusiv de Nicolas Sarkozy.

In fata opozitiei liderilor europeni privind punerea sub tutela unui insarcinat al Bruxelles-ului a Greciei, cancelarul german a spus ca este nevoie de o supraveghere a deciziilor guvernului grec pentru ca nu toate reformele promise au si fost puse in practica. "Trebuie ca Europa sa dezbata cum poate ajuta Grecia sa faca temele care i s-au dat", a spus Angela Merkel.

Mai marii Europi au cerut institutiilor UE finalizarea in zilele urmatoare a acordului de salvare a Greciei de la faliment.

Miza acestui acord o reprezinta deblocarea a 130 de miliade de euro, promisi de europeni in octombrie. Acest ajutor este vital pentru Grecia care trebuie sa ramburseze in 20 martie imprumuturi in valoare de 14,5 miliarde de euro.

In paralel insa, Atena trebuie sa poarte negocieri cu creditorii sai privati pentru a reduce datoria de 100 de miliarde de euro, conditie sine qua non pentru deblocarea ajutorului european. In aceasta privinta, discutiile avanseaza pe o directie buna, a spus presedintele Sarkozy, care a lansat un apel Bancii Centrale Europene ca sa accepte si ea o reducere a propriilor creante.

Indicatia liderilor europeni este ca si bancile private sa fie parte a noului acord care trebuie finalizat pana la sfarsitul saptamanii.