Temperaturile scazute si caderile de zapada abundente au provocat moartea a cel putin 32 de persoane in tarile din Europa de Est, unde numeroase regiuni erau vizate luni de masuri de urgenta luate de autoritati, transmite FoxNews. Potrivit informatiilor, numeroase scoli au fost inchise in tarile din zona, multe sosele au devenit impracticabile, in timp ce retelele de energie electrica au fost afectate.

Mancare calda pentru nevoiasii din UcrainaFoto: Agerpres

AP scrie ca, in contextul scaderii temperaturilor pana la -20 de grade Celsius, autoritatile din mai multe tari au deschis adaposturile de urgenta, cerandu-le totodata oamenilor sa ramana in casa si sa-si ia masuri impotriva frigului.

In Ucraina, Ministerul pentru Situatii de Urgenta a anuntat ca 18 oameni au murit de hipotermie in ultimele zile. In doar trei zile, circa 500 de persoane au solicitat ingrijiri medicale pentru degeraturi si hipotermie.

Temperaturile in unele regiuni au coborat la -16 grade Celsius in timpul zilei si la -23 grade Celsius in timpul noptii. Autoritatile au deschis 1.500 de adaposturi unde au oferit mancare persoanelor fara adapost.

Incepand de vineri, cel putin 10 persoane au murit inghetate in Polonia, dupa ce temperaturile au scazut la -26 de grade Celsius.

Malgorzata Wozniak, purtatoare de cuvant a Ministerului de Interne, a declarat ca printre persoanele decedate se numara batrani si oameni fara locuinta. Ea a anuntat ca politistii verifica cladirile abandonate neincalzite, pentru a se asigura ca cei fara adapost nu vor muri inghetati.

Luni dimineata, temperaturile au coborat la -26 grade Celsius in sudul Poloniei.

AP aminteste ca, pana vinerea trecuta, polonezii s-au bucurat de o iarna blanda, cu putina zapada si temperaturi cu cateva grade sub limita de inghet.

In centrul Serbiei, trei persoane au murit si doi barbati in varsta sunt dati disparuti, in timp ce 14 municipalitati au instituit planuri de urgenta.

Eforturile autoritatilor de a curata soselele sunt ingreunate de vantul puternic. Zeci de orase sunt afectate de caderile retelei de energie electrica.

In Bulgaria, un barbat in varsta de 57 de ani a murit inghetat intr-un sat din nord-vestul tarii.

Autoritatile au emis Cod portocaliu in 25 din cele 28 de judete bulgare. In Sofia, Primaria a deschis corturi de urgenta, unde se serveste ceai cald, iar oamenii fara locuinta au fost plasati in adaposturi.

Vantul puternic a dus la inchiderea portului Varna.

In Praga, capitala Republicii Cehia, autoritatile au anuntat deschiderea de corturi pentru 3000 de persoane fara adapost. Temperaturile extrem de scazute au afectat liniile de cale ferata, ducand la incetinirea traficului feroviar.

In Romania, Ministerul Sanatatii a anuntat luni ca in ultimele 24 de ore s-au inregistrat patru decese cauzate de hipotermie severa, in judetele Tulcea, Botosani, Neamt si Olt.

De la avertizarea cod galben de ger emisa de meteorologi si pana in prezent, la nivel national, s-au inregistrat sase decese din cauza hipotermiei severe.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii, numarul persoanelor fara adapost care au fost transportate de catre serviciile de ambulanta si echipajele SMURD la unitatile sanitare si in centrele sociale este in usoara crestere fata de ziua precedenta.