Oamenii de afaceri rusi care traiesc in Marea Britanie si care „au fugit de la Moscova de teama pentru propria lor viata”, intocmesc o lista a coruptilor, care cuprinde numele a 50 de oameni din anturajul premierului Vladimir Putin, scrie The Sunday Times, preluat de Vedomosti.

Potrivit publicatiei, autorii clasamentului se autointituleaza „Comitetul international anticoruptie” si este format din multimilionarii rusi care s-au stabilit in Marea Britanie, fugind din Moscova de teama pentru propria lor viata.

De asemenea, ei intentioneaza sa prezinte dovezi ca Putin „a furat de la stat sute de milioane de lire sterline, pe care le-a ascuns in strainatate”.

Figura centrala a mai sus amintitului comitet este fostul director general al companiei de constructii Moskonversprom, Valeri Morozov. El a sosit la Londra in ianuarie 2012. In 2009, Morozov l-a acuzat pe Vladimir Leschevski, seful administratiei prezidentiale, de luare de mita pentru dreptul de a construi obiective olimpice la Soci. Morozov sustine ca i s-a cerut, si a dat, 15 milioane de ruble pentru obtinerea unui contract. La acea data, impotriva lui Leschevski a fost deschisa o ancheta penala, dupa ce Morozov a relatat totul ziaristilor.

Prin actiunea lui, comitetul de la Londra incearca sa determine guvernele occidentale sa alcatuiasca o „lista neagra” ale functionari rusi corupti, carora sa li se interzica intrarea in tarile occidentale, scrie Vedomosti.