Unul dintre cele mai performante avioane fara pilot ale armatei israeliene s-a prabusit accidental duminica in Israel, fara a face victime umane, a anuntat un purtator de cuvant militar citat de AFP.

"Un avion de tipul Eytan s-a prabusit accidental pe un camp duminica, in Israel, in timpul unui exercitiu comun al armatei si Industriei Aeronautice din Israel (IAI). Nu au existat raniti ", a declarat purtatorul de cuvant pentru AFP.

Potrivit unui post privat de televiziune din Israel, Canal-10, accidentul s-a produs dupa ce o aripa a dronei s-a desprins, aparent din cauza unui echipament prea greu pe care il transporta.

Aceeasi sursa a declarat ca pierderile sunt estimate la de zece milioane de dolari (7,5 milioane de euro), iar accidentul afecteaza fortele israeliene aeriene, care dispun doar de cateva avioane operationale fara pilot de acest tip.

Acest tip impozant de avion fara pilot, de tipul Heron TP, cunoscut sub numele de Eytan ("Puternic", traducere din ebraica), este de talia unui avion Boeing 737 si cantareste 4,5 tone. Drona israeliana are o autonomie de zbor de 36 de ore si poate transporta o incarcatura utila de o tona, la o altitudine de 13.000 de metri. Avionul comunica prin satelit, in timp ce raza sa de actiune acopera Iranul, pe care Israelul il considera principalul dusman strategic.