Presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat duminica, in cadrul unei emisiuni televizate, cresterea TVA-ului cu scopul de a finanta protectia sociala si de a reduce costurile fortei de munca, o masura care face parte dintr-o ultima serie de reforme inainte de alegerile prezidentiale, relateaza AFP.

Presedintele francez a declarat ca guvernul va propune cresterea TVA-ului cu 1,6% pentru a compensa reducerea taxelor sociale pentru intreprinderi. "Aceasta masura va intra in vigoare de la 1 octombrie. Speram ca aceasta masura sa duca la achizitii in avans si sa stimuleze cresterea economica", a adaugat Sarkozy.

Scopul acestei reforme este de a restabili competitivitatea economiei franceze si de a opri pierderile de locuri de munca din sectorul industriei, masura fiind inspirata de activitatea cancelarului social-democrat Gerhard Schroder.

"Timp de zece ani, Franta a pierdut 500.000 de locuri de munca in industrie", a precizat Sarkozy, mentionand ca, dintr-un salariu de 4000 de euro, taxele se ridica la 840 de euro in Germania, in timp ce in Franta aceste taxe sunt duble.

Cota TVA va creste astfel la 21,2%, ceea ce va permite finantarea unor scutiri de taxe in valoare de 13 miliarde de euro.

Nicolas Sarkozy a anuntat, de asemenea, ca Franta va percepe un impozit de 0,1% pe tranzactiile financiare. El spera ca aceasta taxa "sa creeze un soc" si sa fie adoptata in mai multe tari europene.

Presedintele francez a lasat sa se inteleaga ca va candida din nou la alegerile prezidentiale din primavara, declarand ca este "horarat" si ca nu se va eschiva de la intalnirea cu francezii.