Israelul a prezentat un proiect de demarcare a frontierelor viitorului stat palestinian imposibil de acceptat, in timpul discutiilor "exploratorii" care s-au derulat in aceasta luna la Amman, a declarat duminica, pentru AFP, un oficial palestinian, care a solicitat sa ramana anonim.

Potrivit acestuia, reprezentantii israelieni au expus verbal principiile lor legate de chestiunea teritoriala, in cadrul ultimei intalniri organizate in data de 25 ianuarie in Iordania, sub egida Cvartetului pentru Orientul Apropiat (Statele Unite, Uniunea Europeana, Rusia si ONU).

Delimitarea frontierelor ar trebui sa urmeze, practic, potrivit israelienilor, actualul traseu al controversatei bariere de securitate ridicate de Israel si care lasa intregul Ierusalim sub controlul statului evreu, a precizat responsabilul palestinian.

"Ne-au spus ca Ierusalimul e in afara discutiei si ca un mare numar de colonii (israeliene) ar trebui sa ramana in Cisiordania. De fapt, au vorbit de frontiere imposibile", a subliniat acesta.

"Nu au mentionat in mod specific zidul (bariera de securitate). Dar detaliile pe care le-au dat pot fi interpretate de maniera ca vor utiliza zidul ca frontiera", a adaugat acesta.

Cvartetul a cerut in octombrie celor doua parti sa-si prezinte pozitiile referitoare la frontiere si la securitate in maxim trei luni.

Dar o serie de cinci "intalniri exploratorii" israeliano-palestiniene care au avut loc in Iordania pentru a examina aceste pozitii si posibilitatea relansarii negocierilor de pace - aflate in punct mort din septembrie 2010 - s-au incheiat saptamana trecuta fara a se ajunge la un rezultat tangibil.