Cele mai puternice bombe americane anti-buncar nu sunt in masura sa distruga siturile subterane cele mai fortificate ale Iranului, suspectate ca adapostesc activitati care vizeaza producerea armei atomice, scrie, in editia de sambata, citand oficiali ai armatei americane sub protectia anonimatului, cotidianul Wall Street Journal, citat de AFP.

Cotidianul de afaceri precizeaza ca armata americana isi intensifica eforturile pentru a obtine dispozitive mai devastatoare.

Bombele anti-buncar de care dispune armata americana au fost fabricate special pentru a distruge situri fortificate iraniene si nord-coreene, subliniaza Wall Street Journal (WSJ).

Dar, acum, acestea nu sunt capabile sa distruga siturile de care dispune Iranului, fie pentru ca acestea se afla la o adancime prea mare, fie pentru ca le-au fost adaugate noi fortificatii, au precizat sursele citate.

Astfel, Pentagonul a solicitat Congresului, la jumatatea acestei luni, fonduri suplimentare pentru a ameliora capacitatea bombelor sale de penetrare a rocilor, a betonului sau a otelului, inainte de a exploda.

Departamentul Apararii a cheltuit pana acum aproximativ 330 de milioane de dolari pentru a se dota cu aceste bombe anti-buncar si doreste acum o suplimentare de buget de aproximativ 82 de milioane de dolari.

Intr-un raport publicat in noiembrie, Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a spus ca exista "ingrijorari serioase" legate de programul nuclear iranian, oferind pentru prima oara elemente care sa justifice suspiciunile occidentalilor legate de scopurile militare ale acestui program.

Publicarea acestui raport si presiunea internationala fara precedent care a urmat nu a impiedicat Iranul sa lanseze productia de uraniu imbogatit la 20% in situl Fordow, ascuns sub un munte. Imbogatit la 90%, uraniul poate fi utilizat pentru fabricarea bombei atomice.