China a oferit sambata un nou sediu Uniunii Africane, o impresionanta cladire din otel si sticla ce domina Addis Abeba si sta marturie pentru amprenta economica si politica din ce in ce mai profunda lasata de gigantul asiatic pe continentul negru, relateaza AFP.

"Acest complex gigantesc spune multe despre prietenia noastra fata de popoarele africane si sta marturie pentru intreaga noastra determinare de a ajuta Africa in dezvoltarea sa", a declarat Jia Qinglin, membru al comitetului permanent al biroului politic al Partidului Comunist Chinez, inainte de a inmana, simbolic, cheile edificiului oficialilor UA.

China a construit in mai putin de doia ani si jumatate noul complex, suportand in totalitate costurile, inclusiv mobilierul, care s-au ridicat la 200 de milioane de dolari (154 milioane euro). UA dispune acum de mai multe sali de conferinta, dintre care una are o capacitate de 2.500 de persoane, un amfiteatru extern cu 1.000 de locuri, un heliport si birouri care pot gazdui 700 de functionari.

De la tribuna noului hemiciclu, cu acoperisul de sticla, liderii africani s-au succedat pentru a multumi Chinei si lui Jia Qinglin, numarul patru in regimul comunist, invitat de onoare la ceremonie si la cel de-al 18-lea summit al UA, convocat duminica si luni.

Presedintele statului Guineea Ecuatoriala, Teodoro Obiang Nguema, presedintele in exercitiu al UA, a propus ca la acest summit sa fie adoptata "o motiune de multumire si recunostinta fata de Republica Populara a Chinei pentru aceasta minunata cladire".

China, "primul partener comercial al Africii"

Jia Qinglin a afirmat ca Beijingul a devenit "primul partener comercial al Africii, cu 150 de miliarde de dolari, respectiv 10% din totalul comertului exterior al Chinei", si ca peste doua mii de societati chinezesti au investit pana in prezent 13 miliarde de dolari pe un continent a carui populatie depaseste un miliard de locuitori.

Amprenta Chinei se simte aproape peste tot in noul complex, intr-o piatra traditionala chinezeasca ce decoreaza o gradina, in semnatura gravata pe piatra de intrare ("cu ajutorul guvernului Republicii Populare a Chinei"), sau in canalele de traducere simultana, unde limba chineza ocupa primul loc, urmata de engleza.