Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, a cerut sambata organizarea unui referendum constitutional in Rusia pentru a pune capat "autocratiei" izvorate, spune el, din actualul sistem politic, relateaza AFP.

Intr-un comentariu publicat pe site-ul cotidianului de opozitie Novaia Gazeta, unde este unul dintre proprietari, Gorbaciov afirma ca recentele manifestatii din Rusia arata ca populatia vrea sa schimbe un sistem politic condus cu mana forte de primul ministru, Vladimir Putin.

In opinia sa, tara traverseaza "o criza politica serioasa" care poate fi calificata si o "criza constitutionala", in conditiile in care legea fundamantala a statului a permis aparatia unei puteri extrem de personalizate.

Este necesar "un nou partid democratic, puternic si capabil, care sa ia initiativa de a reinnoi Constitutia", scrie Gorbaciov, militand pentru un referendum care sa-i intrebe pe rusi: "Sustineti o reforma politica si constitutionala care va pune capat autocratiei si va garanta democratia?".

Fostul lider sovietic subliniaza ca promisiunile de reforme ale lui Vladimir Putin, facute in apropierea alegerilor prezidentiale din martie, arata ca acesta "vrea sa lase lucrurile asa cum sunt, cu exceptia catorva mici corectii".

Mihail Gorbaciov i-a cerut lui Putin sa renunte la putere dupa alegerile legislative controversate din 4 decembrie, care au declansat o miscare de protest fara precedent de cand acesta a devenit omul politic forte al Rusiei, in 2000.

Foarte respectat in Occident, fostul numarul unu al URSS este insa urat de majoritatea concetatenilor sai, care il considera vinovat de caderea imperiului sovietic si de haosul economic si social care a urmat.