Cincisprezece somalezi au murit si alti 40 de pasageri sunt dati disparuti dupa ce o ambarcatiune a naufragiat in aceasta saptamana in largul portului libian Misrata (vest), a anuntat sambata ambasadorul Somaliei la Tripoli, Abdelghani Wais, citat de AFP.

"15 corpuri au fost descoperite pe coasta Misrata, printre care un copil si 12 femei. Ceilalti sunt dati disparuti", a spus Wais, care s-a deplasat la Misrata, unde victimele, descoperite miercuri, au fost ingropate.

Potrivit ambasadorului, ambarcatiunea transporta 55 persoane, toti emigranti clandestini care incercau sa ajunga in Europa.

Marti, ministrul libian de interne, Fawzi Abdelali, afirmase ca tara sa se confrunta cu "probleme enorme" din cauza sosirii a mii de imigranti clandestini.

"Libia are nevoie de multe mijloace pentru a controla imigratia. Libia nu va fi paza de frontiera a Europei. Chiar daca ar vrea, nu ar putea", spusese el, solicitand ajutorul Europei si al tarilor vecine pentru a face fata afluxului de migranti.

De mai multi ani, Libia este o destinatie si o tara de tranzit spre coastele europene pentru sute de mii de africani in cautarea unui trai mai bun.

Multi dintre ei se inghesuie in ambarcatiuni improvizate in incercarea periculoasa de a traversa, de pe coasta libiana, Mediterana, spre Malta sau spre insula italiana Lampedusa, in largul Siciliei. Sute de oameni platesc cu viata in fiecare an aceasta incercare.

Deschizand si inchizand 'robinetul' plecarilor, fostul regim condus de Muammar Gaddafi a utilizat imigratia ca un mijloc de presiune fata de Europa.