Spania inregistra, la finele lui 2011, aproape 5,3 milioane de someri, respectiv 22,85% din totalul populatiei apte de munca, cea mai ridicata rata din primul trimestru al anului 1995, potrivit cifrelor oficiale publicate vineri si citate de AFP.

La sfarsitul lunii decembrie, numarul persoanelor fara un loc de munca era de 5.273.600, continuand sa creasca in raport cu trimestrul precedent, cand 4,978 de milioane de oameni erau in somaj (21,52%), a anuntat Institutul national de statistica (Ine).

Acest numar este usor mai mic decat cei 5,4 de someri anuntati in aceste zile de seful guvernului conservator, Mariano Rajoy, care a facut din crearea de locuri de munca una dintre marile prioritati ale mandatului sau, alaturi de reducerea deficitului public.

Progresia somajului este dramatica in randul persoanelor sub 25 de ani, segment in care mai mult de una din doua persoane nu are un loc de munca (51,4%), fata de 45,8% la sfarsitul lui septembrie.

Numarul gospodariilor in care toti membrii sunt someri a crescut si el in cursul ultimului trimestru, la 1,575 milioane.

Desi au salutat eforturile in materie de disciplina bugetara ale noului guvern, Banca Spaniei, Uniunea Europeana si FMI s-au declarat ingrijorate in ultimele zile de somajul galopant si au presat Spania sa reformeze mai repede piata muncii, considerata prea dura.