Telescopul spatial american Kepler a descoperit 11 noi sisteme planetare, insumand in total 26 de planete, a anuntat joi NASA. Aceste descoperiri ridica la 60 numarul de exoplanete intalnite pana in prezent si confirmate de Kepler, si la mai mult de 2.300 numarul total al planetelor "potentiale" care sunt in afara sistemului nostru solar, a anuntat Agentia spatiala americana.

Kepler a triplat, de asemenea, numarul de sisteme planetare cunoscute cu mai mult de o exoplaneta.

Niciunul dintre aceste 11 sisteme planetare nu seamana cu sistemul nostru solar, cu exceptia unuia singur numit Kepler-33, care ramane cel mai vechi si cel mai mare si numara cinci planete fata de opt ale sistemului solar, scrie presa internationala.

Cele 26 de exoplanete au marimi diferite de la 1,5 ori raza Pamantului la o dimensiune depasind Jupiter, cea mai mare planeta din sistemul nostru solar formata din gaz. 15 dintre aceste exoplanete sunt situate, dupa marime, intre Pamant si Neptun.

Kepler identifica potentialele exoplanete prin observarea schimbarilor continue de luminozitate a peste 150.000 de stele aflate in constelatiile Cygnus si Lyra. Misiunea sa este de a cauta planete surori cu planeta Pamant, unde ar putea exista forme de viata.

La inceputul lunii decembrie 2011, Kepler a confirmat existenta unei exoplanete asemanatoare Pamantului, ridicand la trei numarul de planete unde ar putea exista viata.