Proprietarul companiei franceze de implanturi mamare PIP (Poly Implant Prothese), Jean-Claude Mas, a fost arestat, joi, in locuinta sa din sudul Frantei, informeaza BBC News. Politia a inceput sa il ancheteze pe Mas in 2011 dupa ce a recunoscut, in timpul unui interogatoriu, ca PIP a ordonat angajatilor sa ascunda siliconul industrial, neautorizat pentru uz medical, in timpul unei inspectii a fabricii.

Jean-Claude Mas, in varsta de 72 de ani, a fost retinut pentru 48 ore, urmand ca autoritatile sa decida daca il acuza de omor prin imprudenta si ranire, relateaza Reuters. Un alt director al companiei, Claude Couty, a fost si el arestat in cadrul aceleiasi investigatii.

Potrivit estimarilor, circa 400.000 de femei, din 65 de tari, si-au pus implanturi PIP. Franta a interzis, in 2010, implanturile PIP, facute dintr-un silicon industrial de proasta calitate, pe motiv ca ar putea sa se rupa si sa curga.

In timpul interogatoriului din 2011, Jean-Claude Mas a recunoscut ca, timp de 13 ani, a indus in eroare inspectorii europeni pentru siguranta.

Acesta a insistat insa ca implanturile nu afecteaza sanatatea. Mas a atacat oficialii sistemului de Sanatate din Franta pentru ca s-au oferit sa plateasca pentru operatiile de indepartare a implanturilor supunand, astfel, femeile riscurilor unei interventii chirurgicale.

Proprietarul PIP a adaugat ca nu are nimic de spus femeilor care urmeaza sa isi scoata implanturile si ca victimele au inaintat plangeri doar "ca sa faca bani".

Circa 30.000 de frantuzoaice au fost sfatuite sa indeparteze implanturile iar 2.700 de femei au depus plangere impotriva lui Mas.

Autoritatile din Germania, Republica Ceha si Venezuela au sfatuit, de asemenea, ca femeile care si-au pus implanturi PIP sa si le scoata.

In Marea Britanie, unde in jur de 40.000 de femei au implanturi PIP, oficialii spun ca acestea nu trebuie indepartate decat in cazul in care sunt dureroase sau zona este mai sensibila decat in mod obisnuit.

La sfarsitul lunii decembrie 2011, guvernul francez a facut public faptul ca a inregistrat opt cazuri de cancer la femeile cu implanturi PIP.

Investigatorii francezi verifica acuzatia conform careia firma producatoare a utilizat silicon ieftin, de uz industrial, menit pentru folosirea in electronice, confectionarea saltelelor sau in agricultura si care nu era aprobat pentru uz medical.

Citeste si: