In ajunul noului miting anti-Putin "Pentru alegeri cinstite" programat pentru 4 februarie la Moscova si care se anunta cel mai mare dintre toate actiunile de protest organizate in capitala rusa dupa scrutinul legislativ din decembrie anul trecut, presa rusa trece sub tacere evenimentele din Romania. Cu exceptia unui articol aparut saptamana trecuta in cotidianul Nezavisimaia gazeta, demonstratiile maraton din Bucuresti si alte orase ale tarii noastre nu au facut obiectul altor materiale de presa.

Ceea ce, desigur, nu inseamna ca ele sunt ignorate sau nu prezinta interes. Este insa de presupus ca, avand in vedere situatia din Rusia insasi, mass-media evita sa scrie pe larg despre actiunile de protest de la noi.

Apar informatii pe alte teme, cum ar fi revenirea lui Mircea Lucescu la clubul Sahtior Donetk dupa externare, sau despre lucrurile familiei Ceausescu scoase la licitatie, ori despre iarna care a pus stapanire pe Romania.

Este adevarat, demiterea ministrului de externe, Teodor Baconschi, nu a fost ignorata, publicatia electronica Gazeta.ru mentionand in aceast sens ca seful diplomatiei de la Bucuresti a fost destituit pentru ca i-a jignit pe participantii la proteste. Despre aceste proteste insa, doar cateva vorbe undeva spre sfarsitul stirii: „In capitala Romaniei, Bucuresti, se desfasoara de cateva zile demonstratii stradale, in urma carora au avut de suferit, ca urmare a ciocnirilor cu fortele de ordine, cateva zeci de persoane”.

In schimb, in legatura cu retragerea din functie a lui Baconschi, agentia online Rosbalt a publicat un amplu articol intitulat „Stalin si Dracula”. „A fost demis din functie ministrul de externe Teodor Baconschi, teoretician si sustinator al refacerii Romaniei Mari. Inseamna asta ca romanii au renuntat la ideea de a inghiti Nordul Bucovinei, Basarabia si la amplasarea scutului american antiracheta? Bineinteles ca nu”, afirma autorul materialului.

Numirea lui Cristian Diaconescu in fruntea diplomatiei romane este, la randul ei, semnalata de presa electronica de limba rusa. RIA Novosti, spre exemplu, plaseaza aceasta numire in contextul protestelor din Romania, citand, in acest sens, agentia Reuters si precizeaza ca, incepand din 2008, Romania traverseaza o criza economica dintre cele mai grave, pe fondul careia venitul mediu pe cap de locuitor a atins unul dintre cele mai scazute niveluri din Uniunea Europeana.

RIA Novosti aminteste, de asemenea, ca Romania beneficiaza, din 2009, de un credit din partea Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale, in valoare totala de 27,5 miliarde de dolari.