Premierul scotian Alex Salmond a lansat miercuri o consultare de douazeci de saptamani, prima etapa pentru organizarea unui referendum al regiunii, in 2014, pentru care acesta militeaza fervent de multi ani, relateaza AFP.

Salmond a dezvaluit, intr-o declaratie sustinuta in parlamentul din Edinburgh, detaliile propunerii sale, incepand cu intrebarea "scurta, directa si clara" pe care doreste sa o puna scotienilor, cea mai importanta "in ultimii 300 de ani": "Sunteti de acord ca Scotia sa fie un stat independent?".

El si-a reiterat intentia de a adauga o intrebare legata de acordarea unor puteri extinse parlamentului. Acesta dispune pentru moment de competente in materie de educatie, sanatate, mediu si justitie.

Dar Londra a reamintit imediat ca se asteapta sa aiba ultimul cuvant constitutional asupra organizarii si a modalitatilor scrutinului, in lipsa caruia acesta "ar putea fi contestat in plan juridic", dupa cum a afirmat ministrul insarcinat cu Scotia, Michael Moore.

Chestiunile legate de drepturile parlamentului si, intr-o mai mica masura, de calendarul consultarii, sunt un mar al discordiei cu guvernul lui David Cameron, un aparator fervent al mentinerii Scotiei in Regatul Unite.

Guvernul central de la Londra doreste ca referendumul sa fie organizat cat mai curand posibil si sa raspunda la o singura intrebare: mentinerea sau nu a tarii in Regat.

Dar Salmond spune ca exista o "larga sustinere" pentru extinderea drepturilor parlamentului, o formula de compromis pe calea independentei.

Salmond vrea sa evite cu orice pret ca o victorie a unui "nu" sa ingroape definitiv chestiunea independentei Scotiei, in conditiile in care sondajele publicate in presa britanica arata ca doar o minoritate se pronunta in favoarea independentei.

Premierul scotian s-a declarat gata sa coopereze cu Londra pentru a asigura legalitatea votului, la care isi doreste sa participe si tinerii de 16 si 17 ani.

Daca accepta independenta, Scotia, spune Salmond, va continua sa fie membru al Uniunii Europene si va realiza un nou parteneriat cu restul Regatului Unite. Iar regina va ramane sef de stat.

Dar Londra acuza partizanii independentei ca lasa multe intrebari fara raspuns, in special daca va prelua o parte din greutatea datoriei publice.