Aproximativ 3.000 de detinuti sunt in greva foamei in inchisorile din Kirghistan, iar 640 dintre acestia si-au cusut buzele pentru a protesta fata de conditiile de detentie, a anuntat miercuri mediatorul republicii kirghize, Tursunbek Akun, citat de AFP.

"Peste 3.000 de detinuti sunt in greva foamei in Kirghistan, 640 dintre ei si-au cusut buzele", a spus acesta, intr-o conferinta de presa organizata la Bishkek.

"Ei se plang ca gardienii se poarta rau cu ei, de violarea drepturilor lor si cer conditii materiale mai bune", a explicat mediatorul.

Autoritatile kirghize spuna insa ca revolta a fost organizata de criminalitatea organizata, dupa lansarea unei "operatiuni maini curate" in inchisorile din tara, in 16 ianuarie, in urma uciderii unui lider mafiot.

Revolta din inschisori a inceput, afirma Serviciile penitenciare kirghize, dupa uciderea unui sef mafiot aflat in inchisoare, cel mai probabil la ordinul unuia dintre locotenentii sai. Dupa acest asasinat, directia penitenciarelor a pus capat privilegiilor de care beneficiau liderii mafioti.

Incepand cu 2005, inchisorile din aceasta fosta republica sovietica se confrunta in mod regulat cu miscari de protest, greve ale foamei si acte de automutilare.