Fortele de ordine au deschis luni focul impotriva unei manifestatii in regiunea tibetana din China, ucigand cel putin o persoana si ranind alte cateva zeci, a anuntat ONG-ul Free Tibet, citat de AFP.

Incidentul, cel mai grav de la inceputul revoltelor anti-chinezesti din Tibet, in 2008, s-a produs luni dupa amiaza, (04,00 GMT) in provincia Sichuan, in sud-vestul Chinei, potrivit sursei citate.

"Potrivit martorilor, un tibetan denumit Yonten, in varsta de 49 de ani, a fost ucis de un glont", a precizat organizatia de aparare a drepturilor tibetanilor. Aproximativ alti 30 de tibetani au fost raniti, sustine Free Tibet.

"Le e frica sa transporte ranitii la spital deoarece se tem sa nu fie arestati", a spus Stephanie Brigden, directoarea Free Tibet.

"Situatia ar putea sa se degradeze", a adaugat ea, in conditiile in care numerosi tibetani incearca sa se adune in jurul manastirii Draggo, in prefectura Ganzi, teatrul unor proteste violent reprimate.

Guvernul tibetan in exil (CTA), care isi are sediul la Dharamsala, in India, a confirmat pe site-ul sau moartea lui Yonten si existenta a numerosi raniti dupa ce politia a deschis focul. Alti martori vorbesc despre sase morti, spune guvernul in exil.

Free Tibet afirma ca manifestatia a fost organizata in semn de protest fata de arestarea unor tibetani acuzati ca au distribuit manifeste pe care scria "Tibetul are nevoie sa fie liber".

Aceste manifeste afirmau ca numerosi tibetani sunt pregatiti sa se auto-incendieze.

In mai putin de un an peste 15 tibetani si-au pierdut viata dupa ce si-au dat foc, in semn de protest fata de represiunea libertatii cultelor in regiunea tibetana a Chinei.

China sustine ca a eliberat pasnic Tibetul in 1951 si a imbunatatit soarta locuitorilor oferind fonduri pentru dezvoltarea economica a acestei regiuni sarace si izolate.

Dar numerosi tibetani spun ca nu mai suporta dominatia tot mai mare a Hanilor, etnia majoritara in China, si represiunea religiei si a culturii lor.