Pentagonul va directiona mai multi bani catre aliatii din Europa de Est care lupta in Afganistan, chiar daca pregateste reducerea personalului militar american in tari occidentale precum Germania, informeaza Bloomberg.

Statele Unite intentioneaza sa cheltuie pana la 100 de milioane de dolari, adica cu 33% mai mult decat anul trecut, pentru oferi instructaj şi echipament ţărilor care ajută în misiunile de operaţiuni speciale şi antrenamentul forţelor armate afgane care luptă cu talibanii, potrivit unor cifre publicate de Pentagon.

Ungaria, Polonia, Romania si Lituania, tari care au contribuit cu un numar mare de trupe la misiunea NATO din Afganistan, vor primi cele mai mari majorari de fonduri.

Pentagonul se bazeaza din ce in ce mai mult pe aliatii est-europeni, cei mai multi dintre ei membri NATO, dupa ce aliatii traditionali precum Marea Britanie, Olanda si Germania si-au redus propriile bugete pentru aparare. Aliatii occidentali intentioneaza, de asemenea, sa-si reduca fortele din Afganistan, concomitent cu retragerea unei treimi a forţelor armate americane din această ţară până în luna septembrie.

Secretarul american al Apararii, Leon Panetta, a declarat saptamana trecuta ca SUA isi va injumatati numarul de brigazi conventionale din Europa, Statele Unite intentionand sa faca reduceri de 490 de miliarde de dolari in urmatorii zece ani si sa acorde mai multa atentie Asiei.

Reducerea va consta in retragerea unui număr între 6.000 şi 10.000 de trupe, majoritatea din Europa de Vest. Statele Unite aveau staţionate aproximativ 80.000 de trupe în Europa în decembrie 2010, dintre care peste 54.000 se aflau în Germania, potrivit site-ului Departamentului Apărării. Pentagonul intentioneaza sa compenseze reducerile prin rotirea mai multor trupe in regiune si prin efectuarea suplimentara de exercitii comune.

In timp ce cifra totala a bugetului va ramane la 350 de milioane de dolari, fondurile alocate tarilor care desfasoara misiuni in Afganistan vor creste de la 75 la 100 de milioande de dolari. Ungaria va primi 13,3 milioane de dolari, fata de 2,87 de milioane de dolari anul trecut, Polonia va primi 14 milioane de dolari, Lituaniei ii vor fi alocate 12,8 milioane de dolari, in timp ce Romania va primi 14,3 milioane de dolari, dublu fata de anul precedent.