Marile puteri internationale si-au manifestat, vineri, dispozitia de a reveni la masa negocierilor cu Iranul atat timp cat adminsitratia de la Teheran este dispusa sa discute despre programul nuclear, relateaza Reuters. Potrivit diplomatilor, membrii Grupului 5+1 nu au reusit sa se puna insa de acord asupra abordarii celei mai potrivite in privinta problemei iraniene.

Grupul 5+1, cunoscut si ca UE3+3, este format din Franta, Marea Britanie, Germania, SUA, Rusia, si China.

Inaltul reprezentant pentru politica externa si politica de securitate al Uniunii Europene, Catherine Ashton, care reprezinta Grupul 5+1, a emis vineri o declaratie de presa in care a evidentiat faptul ca Iranul are inca deschisa calea diplomatica, in ciuda sanctiunilor dure si a speculatiilor cu privire la un atac militar asupra facilitatilor nucleare ale acesteia.

"Grupul UE3+3 a fost intotdeauna clar asupra validitatii abordarii duble", a declarat purtatorul de cuvant al lui Ashton, prezentand, totodata, o scrisoare scrisa de oficialul european pe 21 octombrie. "Asteptam reactia iraniana", a adaugat purtatorul de cuvant.

Prezentarea declaratiei de presa si a scrisorii par sa faca parte dintr-un efort al marilor puteri de a demonstra ca sunt dispuse sa discute cu Iranul. Acestea si-au reiterat insa cerintele ca administratia de la Teheran sa fie dispusa sa discute despre programul nuclear pe care il conduce.

Miscarea pare sa reflecte totodata si frustrarea cauzata de declaratiile Iranului prin care republica islamica lasa de inteles ca doreste sa negocieze insa nu raspunde, formal, scrisorilor inaintate de Grupul 5+1, si nu accepta sa dea inapoi la capitolul nuclear.

Un diplomat a declarat ca administratia de la Teheran, pusa fata in fata cu cresterea sanctiunilor impuse de SUA si cu amenintarile de embargo asupra petrolului iranian facute de UE, a transmis semnale amestecate in ceea ce priveste reluarea negocierilor.

"Acesta este un mod de a-i asigura ca oferta noastra este absolut clara", a declarat diplomatul adaugand ca este important sa fie cat se poate de clar ca "noi suntem pregatiti sa discutam cu ei atata timp cat sunt pregatiti sa demonstreze ca intentiile lor sunt serioase".

In ultima saptamana, Iranul a dat semne ca ar fi dispus sa ia parte la o noua runda de negocieri.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat, vineri, ca zilele in care mai poate fi evitata o interventie militara in Iran sunt numarate. Liderul francez a facut un apel catre China si Rusia incercand sa le convinga pe cele doua puteri sa sprijine noile sanctiuni menite sa forteze Teheranul sa negocieze.