Premierul ungur Viktor Orban a devenit mai precaut - asa arata atitudinea avuta miercuri in Parlamentul European. Si totusi, ar putea fi doar o tactica, spune intr-un interviu pentru HotNews.ro analistul Istvan Hegedus, pentru a se mentine ca "jucator" pe arena politica europeana si pentru a obtine de la institutiile financiare internationale banii necesari Ungariei.

Istvan HegedusFoto: Europe Society

Asculta integral interviul in varianta audio.

Descarca fisierul audio in format MP3

Reporter: Premierul Viktor Orban pare sa fi avut miercuri, in Parlamentul European, o atitudine concilianta. Cum evaluati mesajul si prezenta sa in fata eurodeputatilor?

Istvan Hegedus: Ultimele doua dati, anul trecut, s-a comportat mai mult ca un razboinic si acum a aratat o fata diferita a lui Viktor Orban, mult mai deschis criticilor aduse de acest forum. Totusi si-a inceput discursul vorbind despre realizarile guvernului ungar in acesti aproape doi ani si spunand ca sunt doar niste probleme tehnice ce pot fi rezolvate, in contrast cu ceea ce spune acasa, in Ungaria, unde numeste schimbarile revolutionare.

Cred ca multi dintre membrii PE - in special in grupurile mari ale socialistilor, liberalilor si verzilor, care acum il stiu mult mai bine decat inainte pe Orban - nu i-au acceptat explicatiile, doar pentru ca s-a comportat diferit. Ei au insistat ca sunt probleme chiar mai mari decat cele trei importante mentionate de CE si supuse procedurii de infringement accelerate.

In ciuda tacticii sale, nu cred ca este in realitate dispus sa schimbe ceva. Este un joc politic, cat de departe este dispus sa mearga si cat are de gand sa accepte in lunile urmatoare. Dar e adevarat ca a fost mai potolit decat in datile anterioare. Poate a realizat ca trebuie sa faca un pas inapoi ca sa fie un jucator in arena politica europeana si ca sa obtina imprumutul atat de important pentru Ungaria. Acesta are ca preconditii schimbarea unor legi cruciale si chiar a Constitutiei.

Reporter: Credeti ca atitudinea lui se datoreaza faptului ca s-ar gandi ca ar putea fi fortat sa renunte la putere, asa cum s-a intamplat cu Berlusconi si Papandreou, o ipoteza vehiculata de presa internationala?

I.H.:Cred ca Orban considera criticile din media internationala o conspiratie a fortelor de stanga si liberale si nu le accepta. Pe de alta parte, cred ca se exagereaza rolul si puterea unor jucatori necunoscuti din piata, care ar putea sa faca niste schimbari politice in Ungaria. In Fidesz exista opinia ca Berlusconi a fost inlaturat la presiunea pietelor si nu iau in calcul procesul politic, care a fost important.

Oricare ar fi ratiunile politice din spatele atitudinii premierului, Orban a devenit mai precaut si, din moment ce conditiile economice se inrautatesc in Ungaria si Comisia Europeana a inceput sa vorbeasca despre posibilitatea ca Ungaria sa nu primeasca transferurile din fondurile de coeziune de anul viitor, presiunea e atat de mare ca l-a determinat pe Orban sa se schimbe si sa arate ca e dispus sa discute orice chestiune.

Trebuie insa sa fim atenti daca e dispus sa faca doar niste schimbari cosmetice sau daca e pregatit sa faca niste schimbari esentiale. Insa ma indoiesc ca va accepta esenta mesajului critic al grupurilor politice din PE si din media internationala referitor la intregul sistem pe care incearca sa il construiasca.

Reporter: Chestiunile sunt intr-adevar usor de rezolvat, cum a spus el? Cat de departe e dispus sa mearga, pentru ca nu vorbim doar de "chestiunile tehnice" asupra carora Comisia Europeana a declansat proceduri de infringement, vorbim si despre libertatea presei si diferite incalcari ale drepturilor omului.

I.H.: Chestiunile asupra carora insista Comisia Europeana sunt importante, chestiuni cardinale. Dar sunt multe altele, probabil vreo 30 de chestiuni care ridica semne de intrebare si se pune problema incalcarii tratatelor UE, asa cum a spus Guy Verhofstad.

Nu pot inca sa raspund la intrebarea dvs., cred ca Orban va incerca sa alcatuiasca agenda astfel incat negocierile cu Comisia Europeana sa para foarte tehnice, chestiuni legale.

Cred insa ca si celelalte probleme, precum libertatea media, nu vor putea fi etern ascunse sub pres. In privinta media si pentru ca exista un comitet, un grup la nivel inalt creat de Comisie care analizeaza legea ungara privind presa, iar comisarul european insarcinat cu aceasta tema si-a exprimat deja ingrijorarile (n.r. Neelie Kroess a trimis si ea o scrisoare guvernului de la Budapesta, in urma faptului ca radioul de opozitie KlubRadio nu a mai primit licenta). Cred ca Orban trebuie sa schimbe mai mult decat crede.

Europenii considera ca e mai bine sa aiba o influenta prietenoasa asupra lui Orban, decat sa il indeparteze de UE

Reporter: L-ati mentionat pe Guy Verhofstadt. Liderul liberal, impreuna cu cel al verzilor, Cohn-Bendit, a cerut UE sa invoce articolul 7 din Tratatul de la Lisabona. Credeti ca o astfel de idee va aduna adepti pentru ca sanctiuni precum suspendarea dreptului de vot al Ungariei sa fie pusa in practica?

I.H.: Verzii si liberalii au nevoie de o majoritate larga in Parlamentul European, ceea ce este putin probabil sa obtina, din moment ce pozitia oficiala a PPE a fost de a-l apara sau, cel putin, de a nu-l ataca pe Orban.

Aceasta pozitie insa se poate schimba, pentru ca politicieni conservatori si mai ales media conservatoare il ataca pe Orban des - in fiecare zi este un articol despre Orban, si nu numai in presa de stanga si liberala. Deci nu e sigur ca, pe termen nelimitat, conservatorii il vor sustine pe premier.

Cred totusi ca ei considera ca e mai bine sa il tina pe Orban in UE, sa aiba o influenta partizana si prietenoasa asupra lui decat sa il indeparteze si sa piarda Ungaria sau sa o adanceasca intr-o criza care sa o impinga in final spre ideea de a parasi UE.

Prin urmare, ramane o chestiune deschisa, dar este bine ca a fost ridicata in Parlamentul European si chiar comisari europeni au inceput sa vorbeasca despre asta. Cecilia Mallmstrom vorbeste despre asta intr-un interviu. Deci nu e o conspiratie, ci un scenariu care poate parea realist.

Reporter: In acest context cum putem interpreta declaratia premierului polonez Donald Tusk, prin care oferea sustinere politica premierului Orban. Ne putem gandi la o solidaritate a noilor state membre mai ales cand se vorbeste despre invocarea Articolului 7 si despre dorinta de a nu se crea un precedent?

I.H.: In ciuda prieteniei polono-ungare, situatia dintre cele doua tari este foarte diferita in acest moment si sunt foarte multe critici in media poloneza la adresa Ungariei. Mai mult, acum cateva zile, o parte dintre partidele de dreapta din parlamentul polonez au vrut sa redacteze o rezolutie de sustinere a lui Orban in confruntarea cu institutiile europene, iar reprezentantii partidului lui Tusk nu au sustinut aceasta idee si nu au aparat guvernul ungur in Seimul polonez. Deci lucrurile sunt ceva mai nuantate.

Poate ar fi o idee buna ca Donald Tusk sa incerce sa ii explice lui Orban ca a atins un prag si ca trebuie sa coopereze cu ceilalti din club.

Nu cred insa ca exista o solidaritate intre noii veniti in UE, intre tarile post-comuniste. Vreau sa va reamintesc cum premierul bulgar l-a criticat pe Viktor Orban si cred ca a fost o buna ocazie pentru el sa arate ca Bulgaria este acum mai democrata decat Ungaria.

Opozitia e divizata, in conditiile in care Orban a schimbat legea electorala

Reporter: In ce situatie este opozitia? Care este alternativa?

I.H.: Avem o opozitie relativ slaba si divizata si asta conteaza, pentru ca Orban a schimbat legea electorala. Vom avea un singur tur de scrutin si partidele din opozitie, cele democratice, nu de extrema dreapta, ar trebui sa coopereze, altfel nu au nicio sansa la schimbare.

Victoria lor este posibila, ca Fidesz a pierdut deja multi votanti si cele trei partide politice impreuna au majoritatea, potrivit sondajelor. S-ar putea ca in doi ani diferenta sa fie si mai mare. Vom vedea daca opozitia poate ajunge la o intelegere ca sa aiba candidati comuni in colegiile electorale, daca vor putea produce o figura care sa reprezinte schimbarea, sustinut si de societatea civila.

Mai exisa un scenariu, de aceasta data negativ, daca in doi ani fortele de opozitie nu reusesc sa lucreze impreuna si sa obtina mai mult de 50%, Fidesz castiga, dar o sa aiba nevoie de extrema dreapta sa guverneze, fie ca sustinator, fie ca partener de coalitie. Iar acesta este un scenariu mai rau decat situatia actuala.

Reporter: Credeti ca masuri europene si internationale impotriva Ungariei si a guvernului Orban ar putea sa produca o solidarizare a populatiei cu premierul?

I.H.: Depinde care ar fi aceste masuri. Daca este vorba despre suspendarea dreptului de vot, nu e ceva ce se simte la nivelul oamenilor obisnuiti a doua zi. Daca Ungaria nu primeste fondurile europene si vor fi oprite investitii importante, atunci guvernul ar putea folosi acest fapt impotriva UE.

Nu stiu insa cum ar functiona o astfel de arma, pentru ca majoritatea populatiei nu mai are iluzii in privinta lui Viktor Orban si Fidesz, dar pe de alta parte nu vor sa voteze pentru partidele de opozitie. Sunt foarte multi oameni care nu mai au nici o optiune la alegerile urmatoare. Vom vedea. Intotdeauna poti folosi cartea nationalista sau antieuropeana, dar nu stiu cum ar functiona asta, probabil va merge in partea dreapta a spectrului politic.

Istvan Hegedus este analist politic, directorul Europe Society, un think tank specializat pe chestiuni europene de la Budapesta.