Rusia ar trebui sa-si reduca drastic cheltuielile militare, pentru a garanta stabilitatea bugetara intr-o perioada de criza, a afirmat joi, la Moscova, directorul de cercetari macroeconomice al Scolii superioare de economie, Serghei Aleksashenko, in cadrul forumului "Rusia si lumea: 2012-2020", citat de RIA Novosti.

"Singura posibilitate de a crea o rezerva pentru bugetul rusesc este reducerea drastica a cheltuielilor militara", a spus acesta, adaugand ca este indispensabila si o demilitarizare a constiintei sociale.

"Trebuie sa renuntam la ideea ca Rusia este o mare putere militara", a precizat expertul.

Potrivit diferitelor surse, Rusia se claseaza intre locul 6 si 8 in clasamentul mondial al PIB-ului, a reamintit Aleksashenko.

"Pentru ce trebuie atunci sa rivalizam cu tari care figureaza pe primul loc si al caror PIB este de zece ori mai mare ca al nostru? Cum ne putem imagina ca puterea noastra militara ar putea fi comparabila cu a acestor tari? Pentru ce ce China, Germania sau Franta nu sunt preocupate?", s-a intrebat acesta.

Potrivit lui Serghei Aleksashenko, decizia autoritatilor rusesti de a majora cheltuielile militare de la 3 la 4% din u PIB este absurda.

Nu este pentru prima oara cand experti in finante acuza majorarea cheltuielilor militare, noteaza RIA Novosti. Aceasta chestiune s-a aflat la originea diferendului dintre presedintele Dmitri Medvedev si Alexei Kudrin, care a ocupat timp de 11 ani postul de ministru de Finante.