Ofiterul din Paza de Coasta italiana care i-a cerut capitanului navei Costa Concordia sa revina pe vasul naufragiat este laudat de presa din peninsula, care afirma ca Gregorio De Falco a salvat onoarea Italiei intr-una dintre cele mai negre nopti din istoria sa, transmite Reuters. In acelasi timp, italienii s-au grabit miercuri sa cumpere tricouri cu mesajul "Vada a bordo, cazzo!", folosit de ofiterul De Falco pentru a-i cere lui Francesco Schettino sa revina pe vasul unde mii de persoane panicate incercau sa se salveze.

Gregorio De FalcoFoto: Agerpres
  • Vezi aici fragmente din dialogul dintre cei doi capitani, in noaptea naufragiului.

"Italia a devenit captivata de povestea celor doi capitani", scrie Reuters.

Unul este capitanul Gregorio De Falco, de la Paza de Coasta, care i-a cerut imperativ lui Schettino: "Reveniti la bord, la naiba" ("Vada a bordo, cazzo!"), pentru a supraveghea operatiunile de salvare.

Celalalt este capitanul Francesco Schettino, prezentat ca un las care a parasit pachebotul naufragiat si, in acest moment, este arestat la domiciliu, fiind acuzat de omucidere, provocarea unui naufragiu si abandonarea vasului.

Reuters scrie ca termenul "cazzo" folosit de De Falco este un cuvant din jargon care desemneaza organul sexual masculin, insa, in acelasi timp, este folosit si pentru a evidentia un lucru, asa cum a facut ofiterul din Paza de Coasta: "Reveniti la bord, la naiba".

Corriere della Sera, cel mai important ziar din peninsula, a scris miercuri: "Multumim, Capitane!", reflectand gratitudinea italienilor pentru De Falco.

"Doi barbati... doua povesti, una care ne-a umilit, alta care ne-a mantuit. Multumim Capitane De Falco, tara noastra are nevoie disperata de oameni ca tine", precizeaza publicatia.

Un editorial din La Stampa afirma ca Schettino "umple golul in departamentul rusinii si al minciunii lasat de Berlusconi", referindu-se la fostul premier de la Roma.

Reuters scrie ca De Falco, care are 48 de ani, este un barbat chel, care in uniforma arata mai degraba ca seful unui restaurant exclusivist de pe coasta Amalfi.

De Falco a cautat sa respinga toate mesajele care-l prezinta ca noul idol al Italiei, ei afirmand miercuri, la intrarea in sala de judecata din Grosseto, ca "nu sunt un erou".

Cu toate acestea, scrie Reuters, multi italieni s-au repezit pe Twitter, Facebook si alte site-uri de socializare online pentru a-l lauda si a-i multumi lui De Falco, comparat de unii cu Iisus Hristos, in timp ce Schettino este vazut ca Iuda.

"Barbati ca De Falco ar trebui sa ne conduca. In schimb, suntem plini de oameni ca Schettino", afirma un mesaj trimis pe Twitter de Sofia Rosada.

Un alt mesaj, scris de un baiat pe nume Salvatore Garzillo, este edificator pentru opiniile italienilor: "Data viitoare cand cineva ma intreaba ce vreau sa fiu cand voi fi mare, voi spune: un barbat ca De Falco".