Premierul ungur Viktor Orban va apara legislatia controversata in fata Parlamentului European

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Miercuri, 18 ianuarie 2012, 14:16 Actualitate | Internaţional


Premierul Viktor Orban se va adresa miercuri PE. Intre timp, Comisia Europeana a deschis trei cazuri de incalcare a tratatelor UE impotriva Ungariei, acordand Budapestei doar o luna (este o procedura accelerata, in general statele membre au la dispozitie doua luni)  sa isi modifice legislatia care incalca independenta Bancii Centrale, a autoritatii de protectie a datelor si a sistemului judiciar. Premierul ungar a dat deja semnalul ca este dispus sa schimbe legislatia privind Banca Centrala​.
 • HotNews.ro va tine la curent cu dezbaterile din PE referitor la situatia din Ungaria.
"Comisia este hotarata sa ia orice masura legala necesara pentru a se asigura ca (n.r. legislatia ungara) este compatibila cu legislatia Uniunii Europene", a spus presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

La randul sau, Olli Rehn - comisarul european pentru afaceri economice si monetare - a fost foarte clar in a arata ca Ungaria nu are alta optiune decat modificarea legislatiei, inclusiv a Constitutiei, "inainte de inceputul negocierilor privind asistenta financiara solicitata UE si FMI".

Prin urmare, premierul Viktor Orban are doar doua optiuni: fie sa se supuna cerintelor Bruxelles-ului si sa modifice legislatia, fie falimentul tarii, fara banii necesari de la institutiile internationale.

Care sunt efectele actualei legislatii ungare?

 • Incalcarea independentei Bancii Centrale
Orice schimbare legislativa referitoare la banca Centrala trebuie sa aiba loc in urma consultarii Bancii Centrale Europene, arata Comisia, adaugand ca nici BCE, nici bancile centrale nationale nu pot primi instructiuni de la institutiile comunitare sau de la guvernul oricarui stat membru sau alt organism national.

Potrivit legii de functionare a Bancii Centrale a Ungariei, membri ai guvernului pot participa la reuniunile Consiliului Monetar, oferind posibilitatea guvernului de a influenta deciziile acestuia din interior. Mai mult, agenda intalnirilor Bancii Centrale trebuie trimisa in avans guvernului, anuland posibilitatea de a avea discutii confidentiale.

In privinta guvernatorului, reducerea salariala intra in vigoare imediat - masura considerata de Comisie un element de presiune asupra lui Andras Simor, rival politic al premierului Orban -, in timp ce Comisia considera ca trebuia sa intre in vigoare odata cu noul mandat la sefia Bancii Centrale.
Executivul de la Bruxelles se teme de interferentele politice in conditiile in care chiar si Parlamentul poate propune demiterea unui membru al Consiliului Monetar si in care regulile de demitere ale guvernatorului si membrilor Consiliului Monetar sunt de natura sa lase loc interferentelor.

In final, faptul ca Guvernatorul si membrii Consiliului Monetar trebuie sa depun un juramant de fidelitate fata de tara si de respectare a intereselor ei este considerat problematic, intrucat guvernatorul Bancii Centrale ungare este si membru al Consiliului General al Bancii Centrale Europene.

Constitutia reduce si mai mult independenta Guvernatorului, intrucat stipuleaza posibilitatea fuziunii Bancii Centrale cu autoritatea de supraveghere financiara, organism in care Guvernatorul ar deveni vicepresedinte.
 • Atingeri aduse independentei justitiei
Reducerea varstei de pensionare a procurorilor, judecatorilor si notarilor publici de la 70 de ani la 62 de ani duce automat la scoaterea din sistem a 274 de judecatori, inclusiv de la Curtea Suprema, si incalca, potrivit Comisiei Europene, legile antidiscriminare.

Executivul UE arata ca nu a gasit nicio justificare obiectiva privind aceasta masura, mai ales in conditiile in care varsta de pensionare a crescut sau urmeaza sa fie modificata in intreaga Europa si Ungaria a notificat deja Comisia ca intentioneaza sa ridice varsta de pensionare la 65 de ani.

In fapt, o astfel de decizie are drept scop inlocuirea unui numar de judecatori si procurori cu aliati politici ai puterii.

In privinta independentei sistemului judiciar, Comisia cere informatii suplimentare referitor la legislatia privind organizarea curtilor de judecata.

In acest moment puterea administrativa este concentrata in mana unui singur om, presedintele nou creatului Birou National Judiciar (National Judicial Office), care ia decizii in privinta managementului operational al curtilor, al resurselor umane, bugetului si alocarii cazurilor, precum si numirea judecatorilor. Mai mult, Comisia cere lamuriri privind terminarea mandatului presedintelui Curtii Supreme, la finele lui 2011, in conditiile in care a fost ales in 2009 pentru un mandat de 6 ani.
 • Autoritatea de protectie a datelor isi pierde independenta
Prin noua lege ungara a aparut posibilitatea schimbarii sefului autoritatii de protectie a datelor. Mandatul acestuia, numit in 2008 pentru 6 ani, a fost intrerupt imediat si nu exista prevazute masuri interimare pana in 2014, cand i s-ar fi incheiat mandatul, argumenteaza Comisia. Mai mult, premierul si presedintele pot sa il demita arbitrar pe ocupantul pozitiei de sef al autoritatii de protectie a datelor.

Orban se arata deschis compromisului

Premierul ungar a declarat adesea ca este dispus sa schimbe legislatia pentru a evita o actiune de infringement a Comisiei Europene, insa nu a luat nicio masura in acest sens. El a reiterat aceasta pozitie, intr-un interviu pentru Bild citat de Reuters: "Suntem deschisi si pregatiti sa discutam toate problemele semnalate de Comisia Europeana, pe baza unor argumente solide", a spus el.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul de Finante, Zoltan Csefalvay, a declarat pentru Reuters ca guvernul sau vrea sa rezolve disputa legala cu UE cat mai repede posibil si ca spera ca tara sa va reusi sa incheie o intelegere cu finantatorii sai internationali.

Presa trebuie sa fie libera - spune Comisia

Comisia Europeana a mai adaugat listei de nemultumiri la adresa Ungariei inca una: potrivit Brussels Blog (un blog al Financial Times), comisarul european Neelie Kroes a trimis guvernului ungar o scrisoarein care ii cerea respectarea libertatii presei. Vicepresedintele Comisiei Europene se refera in special la decizia de a nu reinnoi licenta radioului KlubRadio, un post de radio al opozitiei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1338 vizualizari

 • -1 (5 voturi)    
  despre bancile centrale (Miercuri, 18 ianuarie 2012, 14:33)

  piktor [anonim]

  Din tot scandalul acesta reies cateva aspecte cel putin interesante referitoare la functionarea bancilor centrale:
  - sunt supra-nationale si independente de autoritatile nationale desi prin activitatea lor au un impact major asupra tarii (care poate fi pozitiv sau negativ)
  - juramantul de fidelitate fata de tara e "problematic"
  - pot avea discutii confidentiale si deci pot lua decizii care nu trebuiesc justificate si nici macar comunicate autoritatilor nationale
  Ceva nu e in regula aici sau doar eu sunt dus cu pluta?
  • +4 (6 voturi)    
   ai scapat din vedere o chestie (Miercuri, 18 ianuarie 2012, 14:48)

   Io [anonim] i-a raspuns lui piktor

   Guvernatorul bancii e numit de parlament; problema lui Orban insa este ca el vrea sa schimbe guvernatorul si nu poate (inca nu i-a expirat mandatul). Asa ca a schimbat constitutia.
   • 0 (4 voturi)    
    Logica... (Miercuri, 18 ianuarie 2012, 15:28)

    piktor [anonim] i-a raspuns lui Io

    ...bunului simt spune ca cine numeste poate sa si demita. Se aplica aici (vezi si situatia Presedinte-Premier in Romania)?
    In alta ordine de idei, eu faceam o remarca referitoare la pozitia nefireasca a bancilor centrale.
   • +2 (2 voturi)    
    care zici e problema lui Orban? (Miercuri, 18 ianuarie 2012, 20:31)

    TK9 [utilizator] i-a raspuns lui Io

    "ca el vrea sa schimbe guvernatorul si nu poate (inca nu i-a expirat mandatul). Asa ca a schimbat constitutia."?

    Ar putea Orban sa schimbe constitutia daca nu ar avea 2/3 in parlament? S-ar putea intruni o majoritate de 2/3 in parlament fara un masiv sprijin popular?

    Deci, care e problema pina la urma?
    • 0 (0 voturi)    
     ...ORBAN... (Joi, 19 ianuarie 2012, 14:56)

     Joho [anonim] i-a raspuns lui TK9

     Nu ai inteles, guvernatorul bancii, este persoana de care nu te poti atinge, Constitutie UE, basta, de ce crezi ca se joaca tam tam, sunt atinsi acolitii, supusii Banci Centrale Europene.
  • +1 (1 vot)    
   foarte pertinenta observatia (Miercuri, 18 ianuarie 2012, 16:06)

   nenea [anonim] i-a raspuns lui piktor

   nu esti dus cu pluta, esti obiectiv
  • +2 (4 voturi)    
   da, e ceva in neregula (Miercuri, 18 ianuarie 2012, 16:09)

   MIrcea [anonim] i-a raspuns lui piktor

   Imagineaza-ti ca guvernul foloseste rezerva de valuta pentru a creste pensile inainte de alegeri.
   • +1 (1 vot)    
    tu si vecinii (Miercuri, 18 ianuarie 2012, 17:33)

    piktor [anonim] i-a raspuns lui MIrcea

    Nu prea suna bine, recunosc.
    Dar imagineaza-ti ca tu stai pe un sac de bani (rezerva nationala de la BNR de ex), nu prea faci nimic cu el (si daca faci oricum nu spui nimanui ce anume) iar vecinii tai platesc dobanda la banii din sacul tau. Iar tu le dai periodic comunicate ca ei platesc dobanzile alea spre binele lor (le explici si de ce).
    In plus, unii dintre vecini (mai rasariti) se imprumuta de la tine cu 6% (pe hartii "de valoare" pe care tot tu le emiti, in numele sacului de bani ce-l tii bine dosit si in numele valorii muncii tuturor vecinilor tai de bloc). Iar vecinii rasariti imprumuta celor ce muncesc aceleasi hartii de valoare cu 12-13%.
    Acum inchipuie-ti ca tu esti BNR (convenabil, nu?) iar vecinii rasariti sunt bancile si vecinii ceilalti, care muncesc, sunt "poporul" - ca sa ma exprim plastic.
    Cum o fi asta?
   • +1 (1 vot)    
    imi imaginez... (Miercuri, 18 ianuarie 2012, 20:41)

    TK9 [utilizator] i-a raspuns lui MIrcea

    si observ ca, daca ar face asa ceva (pomana electorala), ar face-o in vazul tuturor. ar afla toata lumea.

    dar ce ma impiedica sa imi imaginez ca guvernatorul bancii centrale si vice-guvernatorii fac lucruri infinit mai grave (tradarea intereselor nationale, de ex.) atita timp cit banca centrala e complet independenta si nu poate fi nici macar auditata?

    de ce as avea mai multa incredere intr-o banda de 9-10 insi (stabii bancii centrale) pe care nu i-a votat nimeni decit in guvernul rezultat din alegeri?
 • +1 (1 vot)    
  a da? (Miercuri, 18 ianuarie 2012, 17:08)

  ChavaLito [utilizator]

  pai daca banca centrala a oricarei natiuni nu are dreptul de a primi instructiuni sau ordini din partea guvernului atunci care e rolul ei?
  • +1 (1 vot)    
   nimeni nu stie... (Joi, 19 ianuarie 2012, 4:54)

   TK9 [utilizator] i-a raspuns lui ChavaLito

   ... care e rolul bancii centrale fiindca e 100% independenta si etanş izolata de guvern, parlament, justitie, presa, populatie.

   Eu as fi multumit daca s-ar publica, pentru inceput,
   1. numele
   2. fotografia
   3. religia
   tuturor sefilor de banci (centrale si necentrale) si ale adjunctilor lor pe o singura pagina web. Ceva ma face sa cred ca s-ar opri lumea in loc cu gurile cascate daca ar vedea cum stam, de fapt.
   • 0 (0 voturi)    
    sefii bancilor centrale... (Joi, 19 ianuarie 2012, 15:07)

    Joho [anonim] i-a raspuns lui TK9

    ar fi "amestec in treburile interne" ale Banci Centrale respectivei tari si tara, guvernul, ar fi taxat in stilul sinistru cu care incearca sa-l faca UE, praf pe Orban.......
   • 0 (0 voturi)    
    frate, (Joi, 19 ianuarie 2012, 15:18)

    ChavaLito [utilizator] i-a raspuns lui TK9

    daca aceste banci nu ar exista iti spun eu ca nivelul saraciei s'ar diminua cu 90%. ele sunt responsabile pentru saracie boli razboaie si Dezinformare.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by