Sute de militanti anticapitalisti au manifestat marti in fata Congresului american, la Washington, pentru a denunta "coruptia" politica, in ziua reluarii lucrarilor parlamentare, relateaza AFP preluata de Mediafax.

Manifestantii veniti de pe intreg teritoriul Statelor Unite, care intentionau sa organizeze "o zi de actiune impotriva unei institutii politice corupte", au ocupat toata ziua peluza udata de ploaie din fata Capitoliului, unde isi au sediul cele doua Camere ale Congresului. Zeci de politisti au asigurat ordinea in timpul mitingului.

Cateva sute dintre protestatari au intrat dupa-amiaza, fara incidente, in cladiri adiacente care gazduiesc birouri parlamentare, scandand in interiorul sau exteriorul acestora sloganul lor: "Noi suntem cei 99 la suta". Ei au incercat fara rezultat sa se intalneasca cu membri ai Congresului.

Afisand pancarte pe care scria "Iesiti din turnul vostru de fildes si ascultati poporul", mici grupuri au defilat de asemenea pe "Mall", mare artera din capitala americana dominata de cladirea Congresului.

Catre seara, patru persoane au fost arestate si inculpate, trei pentru ca au depasit cordonul de securitate instalat de politie la Congres, iar a patra pentru violenta impotriva unui politist, a declarat o purtatoare de cuvant a politiei Capitoliului.

"Sistemul este ilegitim. Aproape jumatate din populatia americana nu participa la alegeri", afirma miscarea Occupy Congress in apelul sau la manifestatii, una dintre putinele manifestatii nationale organizate de miscarea Occupy, care a implinit marti patru luni de existenta.