Marea majoritate a celor mai inalti demnitari ai Bisericii ortodoxe bulgare a colaborat cu serviciile secrete ale regimului comunist, a anuntat marti o comisie insarcinata cu deschiderea arhivelor serviciilor secrete, citata AFP.

Unsprezece dintre cei cincisprezece mitropoliti actuali ai Bisericii crestine ortodoxe, de care apartin peste 80% dintre bulgari, au fost colaboratori ai departamentului "Lupta impotriva diversiunii ideologice", potrivit listei publicate de comisie.

Desi regimul comunist impunea ateismul, biserica putea in continuare sa primeasca fideli. Regimul ii supraveghea insa pe acestia si credinciosii se puteau confrunta cu probleme, in special in ceea ce priveste cariera profesionala.

Comisia, care deschide in mod regulat, din 2007, dosarele serviciilor secrete comuniste, verifica apartenenta la serviciile de spionaj si de contraspionaj civil si militar a oamenilor politici, a diplomatilor, a ziaristilor si a altor personalitati influente. Aceste dezvaluiri nu au decat o valoare morala, fara nicio consecinta legala.

Dezvaluirile comisiei risca sa renasca rivalitatile din sanul Bisericii ortodoxe, in special pentru succesiunea la sefia bisericii, in conditiile in care patriarhul Maxim are 97 de ani.

Numit in 1971 sub regimul comunist, patriarhul Maxim a rezistat ferm in fata unui curent reformator in momentul tranzitiei spre democratie, in anii 1990.

Numele sau nu figureaza pe lista agentilor si a colaboratorilor cu serviciile secrete. Statul comunist il omagia pe patriarh, care isi avea locul sau alaturi de demnitarii partidului comunist si ai guvernului la ceremoniile oficiale.

Sapte inalti demnitari musulmani si un episcop catolic au colaborat si ei cu serviciile secrete, a anuntat comisia.

Pe lista apar numele celui mai inalt demnitar al religiei musulmane (aproximativ 13% din populatie), muftiul Mustafa Alish Hadji, al fostului muftiu Nedim Ghendjev si cinci fosti membri ai consiliului superior musulman.