Televiziunea de stat din Iran a anuntat sambata ca Teheranul are dovezi ca Washingtonul s-a aflat in spatele celui mai recent asasinat comis asupra unui cercetator nuclear iranian, transmite Reuters.

Profesorul universitar iranian Mostafa Ahmadi Roshan (32 de an) a fost ucis, miercuri dimineata, pe o strada din Teheran de o bomba plasata pe masina lui Peugeot 405 de catre doi barbati aflati pe o motocicleta. Moartea omului de stiinta, care lucra la centrul de imbogatire a uraniului din Natanz, pare o copie fidela a unor asasinate similare, petrecute in ultimii ani in Iran.

Autoritatile iraniene s-au grabit sa acuze Israelul si SUA ca se afla in spatele atacului de miercuri, vrand sa destabilizeze situatia inaintea alegerilor din Iran.

Statele Unite au negat, insa, orice implicare in acest asasinat, pe care de altfel l-au condamnat. Israelul a refuzat sa comenteze.

"Avem documente si dovezi sigure ca acest act terorist a fost planificat, instrumentat si sprijinit de CIA", a sustinut ministrul de externe iranian, intr-o scrisoare inmanata ambasadorului Elvetiei la Teheran, relateaza televiunea de stat.

"Documentele dovedesc in mod clar ca acest atac terorist a fost executat cu implicarea directa a unor agenti ce au legaturi cu CIA", a mai spus ministrul iranian.

Ambasada Elvetiei reprezinta interesele SUA in Iran de cand Washingtonul a rupt relatiile diplomatice cu Teheranul, la scurt timp dupa revolutia islamica din 1979.