Sase persoane au murit si patru sunt date disparute dupa ce un pachebot italian a esuat in noaptea de vineri spre sambata in largul Toscanei. La bordul navei se aflau peste 3.000 de pasageri - dintre care numerosi erau cetateni straini - si o mie marinari, relateaza AFP.

Costa ConcordiaFoto: Agerpres/AP

Costa Concordia efectua o croaziera in Mediterana cand, cel mai probabil, a lovit o stanca in apropiere de insula Giglio, in timp ce pasagerii se pregateau de cina. S-a declansat atunci o panica generalizata si multi pasageri au sarit in apa inghetata.

Un ziarist care se afla la bordul navei, Mara Parmegiani, a descris "scene demne de titanic", cu busculade intre persoanele evacuate, tipete si plansete. "Nu stiam ce s-a intamplat, ne era foarte frica si foarte frig, pentru ca eram in tinuta de seara", a povestit ea.

Pasagerii, presati sa se urce in barcile de salvare, au cazut in mare, spun martorii.

Prefectul local, Giuseppe Linardi, a vorbit despre sase morti si treizeci de raniti, dar a precizat ca bilantul s-ar putea agrava, in conditiile in care patru persoane sunt date disparute.

Armatorul pachebotului a spus ca nava transporta 3.200 de pasageri si o mie de membri ai echipajului. La bord se aflau o mie de pasageri italieni, circa 500 de germani si 150 de francezi, a adaugat armatorul, care nu a oferit detalii legate de celelalte nationalitati prezente pe pachebot.

Pasagerii in stare de soc au fost gazduiti in rarele camere ale hotelului de pe mica insula, in centre sportive si chiar in biserica.

Luciano Castro, un martor, a spus ca in jurul orei 21,30 (20,30 GMT), pasagerii "se pregateau de cina cand lumina s-a intrerupt si am auzit un mare zgomot".

"Nava a inceput sa ia apa si s-a aplecat pe o parte", a adaugat el.

Potrivit acestui martor, o femeie insarcinata a inceput sa tipe si copiii sa planga. Cand lumina a revenit, comandantul a anuntat o pana a generatorului electric si a promis ca acesta va fi reparat rapid.

O gaura de 30 de metri

Francesco Paolillo, de la paza de coasta, a precizat ca este vorba de o gaura de 30 de metri in coca pachebotului. "Credem ca a aparut din cauza ca pachebotul a navigat prea aproape de un obstacol marin, cum ar fi o stanca", a spus acesta.

"In jurul orei 20,00 (19,00 GMT) Costa Concordia, cu o lungime de 290 metri, a inceput sa ia apa si s-a inclinat cu circa 20 de grade", a precizat paza de coasta.

Nava Costa Concordia era considerata un veritabil "templu al divertismentului", cu 58 de apartamente cu balcoane, cinci restaurante, 13 baruri, cinci jacuzzi si patru piscine.