Primavara araba se va solda cu preluarea puterii de catre "fundamentalistii arabi" in tarile din regiune, a declarat vineri ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, lansand totodata un avertisment tarilor occidentale in ceea ce priveste o eventuala interventie in Siria, relateaza AFP.

Dmitri RogozinFoto: Agerpres

"Islamistii vor ajunge la putere in urma Primaverii Arabe", a spus Rogozin, in cadrul unei conferinte care a marcat plecarea sa de la Bruxelles, unde a reprezentat Rusia la Alianta atlantica in ultimii patru ani.

"Cred ca primavara araba va fi urmata de o vara araba fierbinte, pe care voi (occidentalii) nu o veti iubi", a adaugat el.

Dmitri Rogozin, reputat pentru discursul sau deschis si pentru diatribele anti-occidentale, si-a exprimat regretul ca vesticii nu au ascultat Rusia, care avertizase ca "alegerile, din Tunisia si pana in Egipt, vor avea drept consecinta ajungerea fundamentalistilor la putere".

"Vestul se confrunta cu o dilema. Ce e de preferat? Un tiran cu care ai aranjamente, caruia iti place sa-i vinzi arme, sau al-Qaeda?", a intrebat el. "O sa va dati seama ca bazele de recrutare ale al-Qaeda sunt foarte apropiate de tarile europene", a adaugat acesta.

Rogozin a apreciat ca occidentalii "nu trebuie sa se amestece in afacerile siriene" deoarece "este foarte periculos" sa intervii intr-un conflict civil.

Rusia, aliat traditional al Damascului, a blocat pana in prezent toate proiectele de rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU de condamnare a represiunii miscarii populare de contestare a presedintelui Bashar al-Assad. Moscova a prezentat in decembrie propriul sau proiect de rezolutie, considerat insa prea timid de puterile occidentale.

Nationalist, Dmitri Rogozin, in varsta de 48 de ani, a fost numit la finele lui decembrie de presedintele Dmitri Medvedev in functia de vicepremier insarcinat cu industria de aparare, in conditiile in care Moscova se opune amplasarii de catre Statele Unite a scutului anti-racheta in Europa.

Succesorul sau la NATO nu a fost inca desemnat.