Statele Unite au utilizat un canal secret pentru a-l avertiza pe ayatollahul Khamenei fata de o inchidere a stramtorii Ormuz, strategica pentru traficul petrolier mondial, scrie vineri cotidianul american New York Times, preluat de AFP.

La sfarsitul lui decembrie, Teheranul amenintase ca va inchide stramtoarea daca tarile occidentale adopta sanctiuni impotriva exporturilor sale petroliere, din cauza programului nuclear controversat al Iranului.

Casa Alba a intrat in contact cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, avertizandu-l ca o eventuala blocare a stramtorii va conduce la un raspuns din partea Statelor Unite, spune cotidianul, care citeaza oficiali americani sub acoperirea anonimatului.

Acestia nu au furnizat niciun detaliu legat de canalul secret utilizat, afirmand doar ca nu este vorba de calea folosita in mod uzual de Washington pentru a comunica informatii Teheranului, respectiv ambasada Elvetiei, in absenta relatiilor diplomatice dintre cele doua tari.

Tensiunea se mentine ridicata intre cele doua capitale de o saptamana, cu avertizari repetate ale Iranului fata de prezenta marinei americane in Golf, relansad temerile legate de o eventuala inchidere a stramtorii Ormuz, prin care tranziteaza aproximativ 35% din petrolul transportat pe cale maritima in lume.

In ciuda amenintarilor, Washington a promis ca va mentine navele de razboi in Golf, iar Casa Alba a estimat ca amenintarile Iranului dovedesc de fapt "slabiciunea" acestei tari.