Peste 300 de firme mixte moldo-romane au fost create in 2011, iar volumul cometului bilateral a depasit 1 miliard de dolari SUA, a declarat ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca, intr-un interviu pentru HotNews.md.​

Ambasadorul a ilustrat prin aceste argumente evolutia relatiilor bilaterale din ultimul an.

Intrebat daca exista "un dezinteres vadit" al romanilor fata de Republica Moldova, diplomatul roman a respins cu tarie o astfel de afirmatie, aratand ca Romania a acordat, in vremuri de criza economica, 100 de milioane de euro.

"Dacă Republica Moldova ar fi fost indiferentă românilor, vă asigur că autoritătile române s-ar fi confruntat cu reactii negative ale populatiei. La fel, atunci cînd s-a decis acordarea unui număr de 5000 de burse în fiecare an elevilor si studentilor basarabeni, indiferenta populatiei si a tinerilor, dacă ar fi existat, ar fi trebuit să se manifeste. Vă rog să numiti vreun partid sau vreo asociatie civică antimoldovenească din România!" a spus ambasadorul.

Marius Lazurca a remarcat insa existenta unui curent antiromanesc in Moldova. "Eu, din păcate, vă pot numi cu usurintă o duzină de organizatii vădit antiromânesti foarte active în Republica Moldova", a spus acesta.