Tribunalul din Oslo va ordona vineri efectuarea unei noi expertize psihiatrice pentru Anders Behring Breivik, autorul atacurilor din 22 iulie din Norvegia, declarat iresponsabil din punct de vedere penal, anul trecut, intr-un raport puternic controversat, a anuntat joi cotidianul Verdens Gang (VG), citat de AFP.

Breivik zambeste la iesirea din tribunalFoto: Reuters

Doi noi experti psihiatrici vor fi numiti pentru a examina sanatatea mintala a extremistului de dreapta, in varsta de 32 de ani, responsabil de moartea a 77 de persoane, precizeaza VG. Ei vor "trebui, intre altele, sa caute alte afectiuni fizice sau psihice care pot explica modul in care functioneaza acuzatul", scrie cotidianul.

La sfarsitul lui noiembrie, doi experti psihiatri mandatati de tribunalul din Oslo au concluzionat ca Behring Breivik sufera de "schizofrenie paranoida" si ca este iresponsabil din punct de vedere penal, ceea ce il face pasibil de internarea intr-un spital de psihiatrie, mai degraba decat intr-o inchisoare.

Acest raport, sustinut ulterior de o comisie medico-legala, a facut valuri in Norvegia, unde numeroase voci au subliniat minutiozitatea cu care Behring Breivik si-a pregatit proiectul timp de mai multi ani si sangele rece cu care l-a pus in aplicare.

La 22 iulie, Behring Breivik, deghizat in politist, a tras timp de aproape o ora in tinerii reuniti pe insula Utoya, in apropiere de Oslo, dupa ce a detonat o bomba in apropierea sediului Guvernului norvegian.

Cele doua atacuri s-au soldat in total cu 77 de morti, in special tineri, ceea ce face din acesta cel mai grav masacru comis in Norvegia de la al Doilea Razboi Mondial.