​O inregistrare video in care mai multe femei dintr-un trib primitiv si protejat prin lege din insulele indiene Andaman sunt puse sa danseze la comanda pentru mancare, a starnit furia activistilor pentru apararea drepturilor omului, transmite Yahoo!News, un material AP. Imaginile au fost descrise drept un exemplu al unei "gradini zoologice umane".

The Observer a postat inregistrarea video nedatata, realizata de turisti, in care mai multe femei, dintre care unele dezbracate, din tribul Jarawa, sunt ademenite, cu mancare, sa danseze si sa cante. Potrivit publicatiei, turistii ar fi mituit un politist care i-ar fi ajutat sa le ispiteasca si sa le filmeze pe femei.

The Guardian relateaza ca nu este vorba despre un incident izolat. "Tribul Jarawa a trait in pace, in Insulele Andaman, pentru mii de ani. Acum, companii turistice organizeaza zi de zi safariuri in jungla lor iar turistii bogati platesc politisti sa le convinga pe femei, in general dezbracate, sa danseze pentru amuzamentul lor."

Potrivit legislatiei indiene, concepute sa protejeze triburile stravechi susceptibile la influenta si maladiile din exterior, fotografierea si contactul cu membrii tribului Jarawa, in numar de 403, si cu alti aborigeni ai Insulelor Andaman sunt interzise.

Tribul Jarawa, despre care se crede ca este unul dintre primele triburi care au migrat cu succes din Africa in Asia, duce o existenta nomada in padurile tropicale ale Insulelor Andaman din Oceanul Indian.

In urma aparitiei inregistrarii, guvernul indian a anuntat ca a fost declansata o ancheta. "Este deplorabil. Nu putem trata o fiinta umana precum un animal, pentru bani. Orice fel de turism este acesta, il condamn si este ilegal", a declarat, miercuri, ministrul indian pentru Afaceri Tribale, V. Kishore Chandra Deo.

Organizatia Survival International, care militeaza pentru protejarea triburilor din intreaga lume, a declarat ca inregistrarea arata ca turistii par sa se distreze de "gradinile zoologice umane".

"Este destul de clar ca atitudinea unor oameni fata de membrii triburilor nu s-a schimbat deloc. Membrii Jarawa nu sunt ponei de la circ, obligati sa danseze la ordinele oricui" a declarat directorul grupului Survival International, Stephen Corry, intr-un comunicat de presa.

Antropologul A. Justin, care lucreaza in Insulele Andaman, pune in discutie momentul in care scenele au fost filmate. "Inainte de tsunamiul din 2004, este posibil ca oamenii sa ii fi fortat sa danseze si este posibil sa mai fi fost, de atunci, cateva incidente mult mai mici. Dupa tsunami, a fost pusa in aplicare o politica de autonomie totala si interventie minima", a declarat antropologul, apreciind ca inregistrarea ar fi putut fi facuta in urma cu cativa ani.

Seful politiei din Port Blair, cel mai mare oras din insulele Andaman, estimeaza ca "inregistrarea pare sa fie veche de 6, 7 ani, pe cand membrii Jarawa ramaneau dezbracati, insa acum se imbraca in public."

Jurnalistii publicatiei The Observer precizeaza insa ca au vazut, recent, turisti in safari aruncandu-le banane si biscuiti membrilor tribului iar comerciantii locali le-au spus cu cat trebuie mituita politia pentru a petrece o zi cu membrii grupului de indigeni.

De asemenea, in iunie 2011, Survival International a acuzat 8 agentii indiene de turism ca organizeaza "safariuri umane" in care turistii pot vedea si fotografia membrii Jarawa. Organizatia le-a cerut turistilor sa boicoteze drumurile de acces in rezervatia tribului.

Insulele tropicale Andaman si Nicobar gazduiesc alte patru triburi, Onge, grupul Marilor Andanalezi, Sentinelese, Shompen, in pericol de extinctie, fiecare dintre acestea avand sub 350 de membri. Un alt trib din regiune, numit Bo, a disparut in 2010. Ultimul membru al tribului, Boa Sr, a murit in ianuarie 2010 marcand sfarsitul uneia dintre cele mai vechi culturi ale lumii.