Trupul liderului decedat nord-coreean Kim Jong-Il va fi imbalsamat si expus intr-un mausoleu din Phenian, unde se afla deja ramasitele tatalui sau, Kim Il-Sung, iar in tara vor fi ridicate monumente dedicate gloriei sale, a anuntat regimul joi, potrivit AFP.

Kim Jong-Il, care a condus Coreea de Nord cu o mana de fier de la moartea tatalui sau, in 1994, a decedat in urma unui atac de cord la varsta 69 de ani, pe 17 decembrie. Funeralii grandioase au fost organizate pe 28 decembrie la Phenian, in memoria sa. Fiul sau cel mic, Kim Jong-un, a fost desemnat succesor al acestuia.

Trupul lui Kim Jong-Il va fi expus la mausoleul Kumsusan din capitala. O statuie a sa va fi expusa intr-un loc inca nespecificat, iar portrete care il infatiseaza zambind si "turnuri (dedicate) imortalitatii sale" vor fi ridicate peste tot in tara, relateaza agentia de stiri oficiala KCNA.

Ziua de 16 februarie, aniversarea nasterii sale, este declarata "Ziua Soarelui", potrivit unei decizii luate de Biroului Politic al Comitetului Central al partidului.

Partidul Muncitorilor, partid unic al singurei dinastii comuniste din lume, a acordat liderului decedat titlul de" lider etern", in timp ce tatal sau, fondatorul statului comunist Coreea de Nord, detine titlul de "presedinte etern".

In ceea ce-l priveste pe Kim Jong-Un, fiul cel mic al defunctului Kim Jong-Il, el este prezentat drept "liderul suprem al partidului, armatei si poporului".