Parlamentul bulgar a respins miercuri declaratia de recunoastere a genocidului Imperiului Otoman impotriva armenilor, anunta RIA Novosti. Declaratia face referire la peste un milion de armeni ucisi in timpul Imperiului Otoman, intre 1915 si 1917.

Este pentru a cincea data cand declaratia, initiata de miscarea de extrema dreapta Ataka (Atac), nu reuseste sa treaca. Liderul miscarii, Volen Siderov, a declarat ca este firesc ca "un partid patriotic ca al sau" sa recunoasca genocidul armean.

"Sa ascunzi anumite evenimente din istoria tarii tale, deoarece acestea sunt rele, reprezinta o demagogie, in opinia mea", a precizat Volen Siderov.

Lyutvi Mestan, un deputat al unui partid care militeaza pentru drepturile si libertatile etnicilor turci, s-a opus initiativei miscarii Ataka si a motivat ca parlamentul nu este o institutie care sa stabileasca adevaruri istorice.

Aproximativ un milion de turci traiesc in Bulgaria, reprezentand cea mai numeroasa minoritate etnica din tara, in timp ce armenii, desi in numar mult mai mic, se afla in randul minoritatilor din Bulgaria.