Parlamentul sloven a respins, miercuri, nominalizarea in functia de premier a lui Zoran Jankovic, castigatorul surpriza al alegerilor legislative anticipate organizate in decembrie, fiind pentru prima data cand se intampla acest lucru in istoria acestei mici tari, membra a zonei euro, relateaza AFP.

Partidul sau de centru-stanga "Slovenia pozitiva" n-a primit decat 42 de voturi favorabile din partea Parlamentului, compus din 90 de locuri.

Numai 47 de deputati au votat, mai multe partide alegand sa se abtina. Un parlamentar a votat impotriva, iar patru voturi au fost declarate invalide.

"Aceasta este vointa parlamentarilor si eu o accept", a declarat Jankovic, la iesirea din sala Parlamentului. "Eu si partidul meu am facut tot ce era necesar. Cred ca celor care au boicotat votul astazi le va fi greu sa explice aceasta decizie alegatorilor lor", a adaugat el.

Un nou candidat va trebui sa fie propus in termen de 14 zile, de seful statului, de un partid reprezentat in Parlament sau de un grup de cel putin zece parlamentari. Teoretic, este posibil de asemenea ca Zoran Jankovic sa obtina o adua sansa.

Cine este Zoran Jankovic?

Primar al capitalei Ljubljana, Zoran Jankovic (58 de ani) a fost castigatorul surpriza al alegerilor legislative anticipate organizate la inceputul lunii decembrie in Slovenia. Jankovic este un milionar de centru-stanga, care a pornit initial ca om de afaceri inainte de a se lansa cu succes in politica.

Jankovic este un apropiat al presedintelui Sloveniei, Milan Kican, fiind perceput ca un om de stanga, usor populist. Milionarul sloven detine una dintre cele mai mari averi din tara si a declarat in nenumarate randuri ca "inima sa se afla in stanga, iar portofelul in dreapta". Zoran Jankovic se prezinta mai mult ca un antreprenor decat ca un om politic.

Victoria primarului Ljubljanei in fata liderului opozitiei, Janez Jansa, este neasteptata. In urma unui sondaj publicat vineri, avansul lui Janez Jansa fata de Jankovic s-a redus semnificativ, acesta fiind suspectat de coruptie in legatura cu afaceri imobiliare suspecte.