Doi dintre cei sase candidati la presedintia Rusiei au strans deja peste jumatate din cele doua milioane de semnaturi care sunt necesare pentru participarea la alegeri. Luni, reprezentantii omului de afaceri Mihail Prohorov si ai fostului lider al partidului Iabloko, Grigori Iavlinski, au anuntat ca incepand de la sfarsitul lunii decembrie au adunat peste 1 milion de semnaturi fiecare.

Restul trebuie strans pana la 18 ianuarie. Expertii cred ca cei doi nu vor reusi sa se incadreze in timp, scrie Kommersant.

Potrivit redactorului sef al publicatiei "Tehnologii politice", Serghei Poliakov, un candidat poate strange in mod real 100.000-150.000 de semnaturi. „Oricum este o cifra destul de mare ca sa nu trezeasca suspiciuni”, a comentat el.

Iar acum, in mod real se strang in jur de 50.000, poate 100.000, ca sa se demonstreze ca procesul se deruleaza. Fara bani si fara o structura manageriala speciala, care sa cunoasca intreaga schema a acestui mecanism, semnaturile nu pot fi colectate, este de parere si politologul Dmitri Oreskin. „Pentru ca nu e numai problema celor 2 milioane de semnaturi. Trebuie sa fie cel putin 50.000 in fiecare subiect al federatiei”, a amintit el.