Autoritatile iraniene sunt acuzate ca blocheaza SMS-urile care contin cuvintele "dolar" si "valuta", in incercarea de a opri prabusirea monedei nationale in fata celei americane, relateaza ziarele iraniene, citate de Reuters. Oficialii iranieni au negat ca ar filtra mesajele.

Moneda nationala iraniana, rialul, a pierdut peste o treime din valoare in fata dolarului si a altor monede straine, in ciuda incercarilor bancii centrale iraniene de a preveni deprecierea. Decizia SUA de a inaspri sanctiunile financiare si bancare aplicate Iranului i-a convins pe unii iranieni sa cumpere valuta, cauzand astfel o apreciere a dolarului.

Potrivit caselor de schimb valutar, dolarul valora, marti, circa 17.000 de riali, cu 50% mai mult decat in cotatia bancii centrale a Iranului, unde dolarul era estimat la 11.240 riali.

In urma fluctuatiilor de pe piata financiara, mai multe persoane au observat ca nu pot trimite sms-uri in care apar cuvantul "dolar", in engleza sau persana, si cuvantul "valuta" in persana. In schimb termenul "euro" nu pare sa fie afectat de aceste restrictii, potrivit presei iraniene, citate de Mediafax.

"Am incercat, impreuna cu colegii mei, sa ne trimitem reciproc mesaje telefonice scrise in birou si, spre surprinderea noastra, am observat ca mesajele care includ cuvinte precum «dolar» si «valuta» nu au putut fi trimise", a povestit Malek, un angajat guvernamental din Teheran, citat de Reuters.

Problema a fost sesizata de ziarele iraniene care au adaugat ca autoritatile neaga ca ar filtra mesajele telefonice scrise.

Potrivit Mediafax, cei doi operatori de telefonie mobila, MCI si Irancell, au afirmat pentru agentia ISNA ca nu sunt la curent cu aceste restrictii.