Parametrii definitivi ai reformei sistemului politic, despre care presedintele Dmitri Medvedev a vorbit in mesajul sau catre Parlament, vor fi dezvaluiti inainte de alegerile prezidentiale din luna martie. La mijlocul lunii februarie, in Duma vor fi depuse legile-cheie privind alegerile guvernatorilor si modificarile aduse regulilor alegerilor legislative, scrie Kommersant.

Sursele ziarului sustin ca pe coridoarele Kremlinului domneste nelinistea: mai marii tarii se tem ca odata cu simplificarea procesului de inregistrare a organizatiilor politice cresc sansele aparitiei unor partide de factura nationalista, similare, daca nu chiar mai radicale decat, spre exemplu, Frontul National din Franta.

De reformele politice, precum si de alegerile prezidentiale vor raspunde, la Kremlin, o echipa noua, dupa plecarea vechii "eminente cenusii", Vladislav Surkov. Seful administratiei de la Kremlin a fost numit Serghei Ivanov, iar prim-adjunctul lui a devenit Viaceslav Volodin.

Cotidianul RBK Daily scrie ca, dupa plecarea lui Surkov, Kremlinul „va fi curatat”. Cine va pleca, cine va veni, ramane de vazut, dar lucrurile se vor precipa, avand in vedere apropierea alegerilor prezidentiale din primele zile ale lunii martie.

Surse guvernamentale afirma ca Volodin are foarte putini oameni apropiati, cu exceptia catorva persoane cu care el a colaborat de-a lungul timpului. Astfel, directorul departamentului de cadre al guvernului, Ivan Lobanov, se va muta si el la Kremlin. El va fi urmat, dupa cum afirma publicatia citata, de seful comisiei parlamentare pe probleme de agricultura, Nikolai Pankov.