Nava de razboi pe care britanicii o trimit in Golful Persic va fi "o tinta in miscare" pentru marina iraniana, iar gestul Londrei este "o alta actiune militarista stupida impotriva Iranului", afirma PressTv, adugand ca "Marea Britanie nu este altceva decat un batran stirb, care incearca sa refaca o splendoare de mult apusa". Dupa ce Iranul a amenintat ca va bloca Stramtoarea Ormuz, Marea Britanie a anuntat saptamana trecuta ca va trimite in zona nava HMS Daring, un distrugator de Tipul 45.

Sambata trecuta, Daily Telegraph a precizatca nava HMS Daring a fost dotata cu o noua tehnologie, capabila sa doboare orice racheta din arsenalul iranian. Nava de razboi, care valoreaza un miliard de lire sterline, va parasi Portsmouth miercurea viitoare, la bordul sau aflandu-se unul dintre cele mai sofisticate radare de la nivel mondial, capabil sa detecteze amenintari precum avioane de lupta sau rachete.

HMS Daring, avand un echipaj format din 190 de persoane, va tranzita Canalul Suez si va intra in Golf la sfarsitul acestei luni, pentru a inlocui actuala fregata britanica.

PressTv afirma ca nava britanica "nu este atat de avansata asa cum sustine propaganda britanicilor".

Ziaristii iranieni scriu ca presa britanica "incearca sa prezinte o imagine grandioasa" a vasului de razboi, care ar fi fost implicat intr-un accident naval in septembrie 2010. Potrivit informatiilor, HMS Daring a suferit stricaciuni dupa ce s-a lovit de un remorcher, in timp ce era tractat spre portul Southampton.

In plus, in noiembrie 2010, distrugatorul britanic ar fi avut probleme la un motor, iar Royal Navy a trebuit sa-l remorcheze pana in Canada, pentru reparatii de urgenta.

PressTv mai sustine ca guvernul britanic "suna tobele de razboi impotriva Iranului" intr-un moment in care fortele sale sunt afectate de reducerile bugetare, care au facut ca Marina regala sa nu mai dispuna de avioane de vanatoare pentru portavioanele care patruleaza propriile sale ape teritoriale, afirma iranienii.

PressTv il citeaza pe lordul amiral Alan West, care declara in toamna trecuta, dupa retragerea unui fregate care patrula apele britanice: "Este o mare problema. Daca nu avem un vas pregatit sa indeplineasca acest rol, atunci este un fapt ingrijorator".

Iranienii spun ca dimensiunea mare a distrugatorului britanic il face "o tinta in miscare pentru orice baterie de rachete", expertii militari afirmand ca "orice atac cu mai mult de trei rachete de croaziera are o sansa mare de a lovi nava".

Iranienii ironizeaza si faptul ca personalul britanic care opereaza acele "echipamente saracacioase" nu "este nici el profesionist".

PressTv aminteste ca, in martie 2007, fortele iraniene au capturat 15 marinari britanici, iar "arestarea lor a dat o grea lovitura reputatiei internationale a Marii Britanii, dupa ce personalul Marinei regale a aparut in imagini TV cu mainile ridicate in aer".

"Cu toate acestea, factorii de decizie britanici n-au invatat lectia din greselile trecute si din animozitatile vechi de aproape un secol impotriva natiunii si guvernului iranian. Pare ca monarhii britanici au uitat usor nenorocirea pe care au creat-o in Irak dupa anii de sanctiuni economice, dupa invazia militara si ocupatia desfasurata sub pretexte false", afirma PressTv.

Ziaristii iranieni afirma ca Iranul si-a aratat recent puterea militara in timpul manevrelor Velayat 90 desfasurate in Golful Persic, Marea Oman si Oceanul Indian, reamintind declaratia sefului marinei, Habibollah, care a spus ca tara sa poate inchide extrem de usor Stramtoarea Ormuz, in ciuda amenintarilor facute de SUA si aliatii sai occidentali.

"Marea Britanie nu este altceva decat un batran stirb, care incearca sa refaca o splendoare de mult apusa", afirma PressTv.