O delegatie maghiara are programata marti o intalnire decisiva cu Fondul Monetar International in incercarea de a obtine un imprumut si de a atenua controversele starnite la Washington si pe plan european de recentele masuri luate de guvernul de la Budapesta, potrivit AFP.

Seful delegatiei maghiare, Tamas Fellegi, a scris pe blogul sau ca anumite consultari preliminare au fost programate chiar de luni.

Fondul considera ca adoptarea unei reforme care vizeaza banca centrala aduce atingere independentei acesteia. Si problema modificarii unor prevederi din Constitutie, considerate de catre principalii lideri europeni a avea accente nedemocratice, l-a facut pe premierul Viktor Orban sa aiba o atitudine mult mai concilianta duminica.

Dl. Fellegi "poate accepta, fara o consultare cu Guvernul, orice forma de credit, care va ajuta Ungaria sa se finanteze de pe pietele internationale", a declarat Orban intr-un interviu pentru agentia nationala de stiri MTI.

Negociatorul, ministru fara portofoliu in guvernul Orban, va informa, de asemenea, despre dorinta tarii de a coopera cu FMI-ul in punerea in aplicare a acordului, "pentru ca este firesc ca FMI vrea sa vada o politica economica in Ungaria care garanteaza faptul ca imprumutul este rambursat ", a adaugat liderul guvernului maghiar.

Masuri controversate. Rating retrogradat

Parlamentul ungar a adoptat pe 30 decembrie 2011 controversatul proiect de lege de functionare a bancii centrale, care va spori influenta guvernului asupra acestei institutii, ignorand criticile Uniunii Europene, Bancii Centrale Europene si ale Fondului Monetar International. Reglementarile europene prevad ca bancile centrale trebuie sa fie independente si nu subordonate guvernului.

Legea ii retrage guvernatorului bancii centrale dreptul de a-si alege asistentii, care vor fi numiti acum de catre seful guvernului.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit, vineri, în scădere calificativul de ţară al Ungariei, de la "BBB-", ultima treaptă în categoria recomandată pentru investiţii, la "BB+", în categoria "junk".

Datoria publica a Ungariei a atins cel mai ridicat nivel din 1995 si pana in prezent, din cauza deprecierii forintului in fata monedei unice europene, potrivit AFP. Datele publicate de bancacentrala arata ca datoria Ungariei a ajuns la 82,6% din PIB la sfarsitul lunii septembrie, de la 76,7% din PIB la finele lui iunie.